Cauta

PSD mută decisiv. Negocieri la Bruxelles pentru termocentralele pe cărbune

Reprezentanții PSD au cerut începerea negocierilor la Bruxelles pentru amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune, în contextul crizei gazelor, dar și a prețurilor ridicate ale acestora. Prima luare de poziție a fost chiar din interiorul Ministerului Energiei, secretarul de stat Constantin Ștefan, de la PSD, solicitând amânarea planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia.

Constantin Ștefan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a semnalat că dezbaterea Comisiei Envi a Parlamentului European constituie o oportunitate pentru România, care are acum toate premizele pentru a solicita cât mai repede modificarea PNRR-ului pe componenta C6- Energie.

”Vom cere stoparea închiderii prin dezafectarea grupurilor energetice pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia și amânarea Legii decarbonării. Europarlamentarul Peter LIESE, din Germania, a remarcat că îndepărtarea de importurile rusești de energie ar însemna că, în următorii doi-trei ani, cărbunele European ar putea să joace un rol mai important. Totodată, Frans Timmermans a reiterat că este logic ca unele state membre să-și reconsidere planurile de a folosi gazul ca un combustibil de tranziție, pe măsură ce se trece de la cărbune la regenerabile, recunoscând că aceste state membre ar putea să folosească cărbune pentru o perioadă de timp mai lungă decât au planificat. Astfel, menținerea activității la CE Oltenia câțiva ani în plus este deosebit de importantă pentru continuarea asigurării securității energetice a României”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Constantin Ștefan. Acesta a mai arătat că toți factorii de decizie trebuie să îşi unească forțele pentru a păstra în funcțiune toate grupurile energetice pe cărbune până când nu vom fi siguri că noile grupuri pe gaz construite vor asigura aceeași eficiență, siguranță şi securitate energetică SEN-ului.

Se cere prelungirea perioadei de tranziție

Potrivit planului de restructurare al Comisiei Europene, din 2026 România va mai avea voie să producă energie pe cărbune doar în situații de criză, iar Complexul Energetic Oltenia va fi, practic, desființat. Deputatul PSD de Gorj, Mihai Weber, susține că avem un context favorabil, în care se poate ajusta orice măsură.

”În 2020, când s-a întocmit acest plan de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, altele erau condițiile. Acum trecerea de pe un grup pe cărbune pe gaz este mult mai costisitoare, pentru că vorbim despre un alt preț al gazului, dar și de lipsa gazului. Ceea ce ne-am asumat prin acest program poate fi decalat, pentru că trebuie să construim mai întâi acele parcuri fotovoltaice și grupurile pe gaz și apoi să închidem grupurile pe cărbune. Este necesară întocmirea unei echipe care să discute cu Comisia Europeană pentru că dacă nu te duci să negociezi, dacă nu te duci să discuți, oamenii de acolo nu au de unde să știe că într-o țară există o anumită situație. Trebuie alcătuită o comisie din reprezentanții Guvernului, europarlamentari din partidele Coaliției, care să ceară la Bruxelles o perioadă mai lungă de tranziție, pentru că trebuie să fructificăm acum tot ce avem ca resurse”, a declarat deputatul Mihai Weber.

În țară nu se mișcă nimic

Între timp, nicio investiție nu a fost demarată, iar termocentralele continuă să se închidă, din dispoziția ministrului Energiei. ”Dacă am negociat închiderea mineritului din Valea Jiului până în 2032, cum să închizi termocentrala Mintia în 2021? Care este logica? La termocentrala de la Iernut nu au reînceput lucrările și, mai devreme de un an și jumătate, dacă încep mâine, nu pot termina. Nici la microhidrocentralele de pe Jiu nu au reînceput lucrările. Dacă nu bagi prin CSAT ca să dai lucrările prin încredințare directă nu rezolvi nimic ca să reduci criza energetică. Chiar și directivele europene spun că 10% din necesarul energetic al țării îl poți reglementa cum vrei”, ne-a precizat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Ultimele stiri

  • VIDEO cu momentul arestării. Cum a reacționat Prințul Paul de România când l-au săltat polițiștii
  • Dezvăluiri incredibile despre trecutul judecătoarei lui Vlad Pascu/„A avut concedii medicale repetate și prelungite”
  • Florin Piersic, operat de urgență. Ce a pățit marele actor
  • Citație Rugina Mariana
  • Comunicat de presă Administrație Spitalelor și Serviciilor Medicale București
  • Evoluția acțiunii Transgaz (TGN) în anul 2023
  • Horoscop 30 aprilie 2024 – Stelele vor oferi șansa de a vă îmbunătăți condițiile de viață
  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • Exit mobile version