Cauta

Poliția Română, în colaps. Admiterea în școli, anulată și în ianuarie

Vela înființează o structură secretă în MAI

Sindicaliștii de la Europol au lansat un avertisment public față de riscul de colaps total al sistemului de apărare și ordine publică. Pensionările masive, închiderea școlilor de agenți și explozia numărului de bolnavi Covid din rândul forțelor de ordine au provocat la MAI o criză de personal fără precedent.

Criza de polițiști pune în pericol siguranța cetățenilor

Speranța sindicatelor din MAI că se va organiza o sesiune de examene în ianuarie pentru școlile de agenți de poliție s-a năruit. Ministerul Afacerilor Interne nu a emis niciun ordin în acest sens până la această dată, fapt care face imposibilă organizarea examenelor în ianuarie, fiind necesare două luni pentru depunerea dosarelor și examinările medicale. ”Pandemia de coronavirus a creat o stare de lockdown în sânul Ministerului Afacerilor Interne în ceea ce privește recrutarea personalului pentru școlile de agenți de poliție din cadrul instituției. Deficitul de personal de la nivelul MAI a depășit 20%, iar pensionările masive de anul acesta au dus la crearea unui colaps în ceea ce privește asigurarea serviciului polițienesc. După anularea admiterii din vara acestui an vine această nouă decizie de suspendare, iar pe fondul acestor incertitudini care trenează la nivelul MAI, coroborate cu informații controversate ale unor finanțiști care vorbesc despre măsurile economico-financiare care ar putea fi adoptate în 2021, au determinat nu mai puțin de 2.300 de polițiști să se pensioneze în primul semestru. Îngrijorător este faptul că numărul pensionărilor a crescut și mai mult pe finalul anului, depășind în momentul de față 3500, iar în ceea ce privește numărul polițiștilor care vor ieși de pe băncile școlilor de agenți de poliție din actualele promoții nu acoperă nici jumătate din numărul celor care au părăsit sistemul prin trecere în rezervă”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Orele suplimentare, epuizate

Din cauza crizei tot mai acute de personal, polițiștii au prestat extrem de multe ore suplimentare, atingând limita maximă permisă de Codul Muncii, susțin sindicaliștii de la Europol. ”În momentul acesta ar fi trebuit să știm când se va organiza sesiunea de examene pentru școlile de poliție, însă, din câte se observă, la nivelul MAI nu s-a identificat o soluție. Dacă s-ar fi organizat sesiunea în ianuarie, mai exista o șansă să se meargă pe un modul de pregătire de șase luni, așa cum s-a procedat și în cazul angajărilor din surse externe. Anularea examenelor din ianuarie va crea probleme grave în sistem și va produce efectiv un colaps instituțional. Tot mai mulți polițiști ies la pensie din cauza zvonurilor privind majorarea vârstei de pensionare, adâncind și mai tare deficitul. Numărul de ore suplimentare sunt practic depășite și nu mai ai cu cine să lucrezi. Chiar dacă ai vrea să îi mai chemi din timpul liber, nu îți mai permite legea. Foarte mulți colegi au peste 60 de ore pe lună de muncă suplimentară și nu reușesc să le recupereze, iar Codul Muncii spune clar că nu poți munci suplimentar mai mult de 180 de ore pe an. Consecința este că oamenii sunt foarte obosiți și cu sistemul imunitar slăbit, de aceea se înregistrează și foarte multe infectări în rândul polițiștilor”, ne-a precizat vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Dănuț Saltelechi.

O mie de angajați în MAI, dar nu în Poliție

Guvernul a anunțat suplimentarea numărului de angajați ai MAI cu o mie de posturi, însă 338 dintre acestea sunt pentru personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, preluate de la autoritățile administrației publice locale. ”În decembrie se dorește angajarea a 400 de oameni, însă aceștia vor face parte din celebra Poliție a Animalelor și vor proveni strict din direcțiile sanitar-veterinare. La aceștia se vor adăuga 200 de angajați la Direcția Medicală a MAI, deci nici vorbă de angajarea de polițiști în sistem”, ne-a declarat Dănuț Saltelechi, vicepreședinte al Sindicatului Polițiștilor Europol. Potrivit Hotărârii de Guvern care suplimentează cu o mie numărul de posturi din MAI, pe lângă cei 338 angajați ai SMURD, cu celelalte 662 de posturi s-ar înființa o structură nouă care să lupte cu pandemia, detaliile fiind trecute la secret. ”Situația actuală și evoluția socială obligă adaptarea continuă a Poliției Române la nevoile societății, impunându-se constituirea de noi structuri, care să abordeze problematica identificată într-o perspectivă nouă, profesională. Astfel, domeniile care constituie preocupări de actualitate ale societății românești, odată cu constituirea de noi structuri cu care se intenționează gestionarea eficientă a problematicilor în cauză, devin prioritare și în acest sens se creează noi responsabilități pentru anumite segmente din zona de management a poliției”, se arată în Hotărârea de Guvern.

Ultimele stiri

  • Cel mai „de lux” turist al ţării, într-o nouă călătorie scumpă. Klaus Iohannis a plecat într-o vizită în SUA
  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Un incendiu care a izbucnit la Piaţa Rahova a blocat circulaţia în Bucureşti! A luat foc un magazin Economat (VIDEO)
  • Cutremur în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine a avut seismul
  • Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în prima zi de Paşte! Au fost trimise mesaje RO-Alert (VIDEO)
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Exit mobile version