Cauta

Ora de vară 2024. La noapte, România dă ceasurile cu o oră înainte!

România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 3,00 devenind ora 4,00. Astfel, ora oficială a României se schimbă de la GMT+2 la GMT+3, orarul de vară aplicându-se până în ultima duminică a lunii octombrie.

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene.

Ora de vară, din 1932

Ora oficială de vară la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.

Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00,00, şi prima duminică din octombrie, ora 1,00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară.

În ultimul deceniu, mai multe state din întreaga lume au renunțat la ora de vară din diferite motive, în timp ce altele încă se agață de această practică, în ciuda faptului că experții în sănătate spun că este dăunătoare.

Trecerea la ora de vară 2024 are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie 2024, când ziua este egală cu noaptea. Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 20 iunie 2024.

Când revenim la ora de iarnă?

Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, pe data 27 octombrie 2024, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fi pentru mai puține ore pe cer, iar astfel noaptea devine mai lungă. Când trecem la ora de iarnă, dormim cu o oră mai mult. Ziua de 27 octombrie 2024 va avea 25 de ore.

De remarcat, o mulțime de locuri din întreaga lume au renunțat complet la acest obicei. Printre acestea se numără toată Asia și cea mai mare parte a Africii.

În ultimii zece ani, Azerbaidjan, Iran, Iordania, Namibia, Rusia, Samoa, Siria, Turcia, Turcia, Uruguay și cea mai mare parte a Mexicului au pus capăt acestei practici, potrivit Pew Research Center.

Experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Ultimele stiri

  • Primul mesaj al lui Florin Piersic de la internare
  • Protest la Guvern! Ciolacu: „Mi-ar plăcea să mă implic”
  • Gardurile verzi din sectorul 4 s-au transformat în adevărate grădini pe verticală
  • Poza Zilei
  • Horoscop 14 mai 2024 – Ai putea pune mai multă energie în înțelegerea de sine
  • Ciolacu despre salariul minim: „Sunt Premier și atât”
  • Răsturnare de situaţie în privinţa salariului minim, în România! Ce s-a discutat, luni, în coaliţie
  • Concluzia medicilor care se ocupă de Florin Piersic: „E un caz complicat”. Doctorii de la Institutul Matei Balș s-au deplasat la Spitalul Foişor
  • Alege ce citești
  • Bătălia globală a cipurilor: cine pune la bătaie zeci de miliarde de dolari
  • Exit mobile version