Cauta

Minerii declară război ONG-urilor. ”Trebuie trași la răspundere cei care atacă sistemul energetic”

Minerii cer ONG-urilor să nu mai atace sistemul energetic național

Federația Națională Mine-Energie a solicitat, într-o scrisoare adresată premierului Nicolae Ciucă, încetarea atacurilor din partea ONG-urilor asupra Complexului Energetic Oltenia și a sistemului energetic național, precum și tragerea la răspundere a tuturor factorilor decizionali răspunzători de inițierea acestor acțiuni, contrare securității energetice naționale. Sindicaliștii arată că toate carierele miniere din Oltenia au fost date în judecată de aceste ONG-uri, care sunt plătite de Germania.

Acțiunile de hărțuire în instanță a carierelor miniere de către ONG-urile plătite din afara țării trebuie să înceteze, susține conducerea Federației Naționale Mine-Energie. Oprirea, de câteva luni, a carierei miniere Roșia a adus grave prejudicii sistemului energetic național, iar întârzierea exproprierilor și decopertărilor va provoca un dezechilibru al sistemului în sezonul rece.

”Sunt persoane publice, cum este și fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, aflat pe statul de plată al Greenpeace, care fac politică pentru energia România. Și asta în condițiile în care se știe clar că, de la aderarea la Uniunea Europeană, în 2007, atât Greenpeace, cât și Bankwatch nu au făcut decât o politică anti-românească. Nu este admisibil ca Greenpeace-ul, cu sediul la Amsterdam, să pună bețe în roate României, în contextul în care Olanda produce dublu energie pe cărbune față de noi, sau Bankwatch, care are sediul în Cehia, țară care produce de aproape trei ori mai multă energie pe cărbune decât România. Germania și-a mărit cu 50% producția de energie pe cărbune, dar acolo ONG-urile nu comentează nimic. Germania produce 25.000 de MW/h pe cărbune, iar România, 1.200 de MW/h și tot România trebuie închisă”, ne-a declarat Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine-Energie.

Plătite să facă scandal în România

Cele două ONG-uri, Greenpeace și Bankwatch, fac acțiuni concertate împotriva sistemului energetic național și există o conlucrare între ele pentru a stopa diverse proiecte, ne spune Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine-Energie. Acesta arată că cel mai recent proiect oprit este cel cu hidrocentralele de pe Jiu, unde s-au investit sute de milioane de euro și unde mai era 5% de finalizat.

”Vinovat aici este și statul român, pentru că nu se poate să începi o investiție și, în cursul investiției, să declari Valea Jiului rezervație naturală. Și vorbim de energie verde la hidrocentrale. În instanțe sunt acțiuni împotriva tuturor carierelor de cărbune din Oltenia. Iar termenele date de judecători pentru Cariera Roșia, oprită de instanță, sunt cel puțin curioase. Nu pot fi rupți de realitate nici judecătorii din București, că bănuiesc că văd și ei situația delicată din sistemul energetic, că suntem la limita unui blackout. Și, în aceste condiții, tu dai termene din astea de luni de zile? Posibil să fie aceiași judecători unde ajung aceste dosare. Nimeni de la Bankwatch sau de la Greenpeace nu s-a dus în alte cariere din Germania, pentru că statul german nu-i lasă, îi finanțează să se ducă în altă parte să facă scandal. ONG-urile primesc finanțare inclusiv de la o componentă a Comisiei Europene”, ne-a precizat președintele Federației Naționale Mine-Energie, Dumitru Pîrvulescu.

Cresc, intenționat, costurile de producție

Pe lângă acțiunile ONG-urilor, și autoritățile întârzie exproprierile și avizele de mediu, susțin sindicaliștii din sector. Cu cât se întârzie mai mult, tehnologia nu se poate aplica optim și se ajunge la dublarea costurilor de producție.

”O carieră minieră are utilaje gigant, care, fiecare, escavează câte o treaptă. Treapta respectivă trebuie să aibă o anumită lățime și o anumită lungime, ca să fie eficientă. Prin faptul că nu se fac aceste exproprieri și nu se dau licențe la timp, aceste trepte nu au dimensiunea optimă și, automat, că fiecare etapă tehnologică aduce costuri în plus și ajung chiar să se dubleze costurile la exploatare, pe lângă riscurile de accidente tehnice. De ani de zile se tergiversează lucrurile pentru a se putea spune că e scumpă energia pe cărbune”, a mai afirmat Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine-Energie.

Ultimele stiri

  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Exit mobile version