Cauta

Manevre cu producția de energie. Frânează termocentralele ca să crească importul

Stop producției interne, ca să intre importurile

Comenzile pentru Complexul Energetic Oltenia scad, în mod dubios, exact când ar trebui să crească. Mai exact, când nu bate vântul și producția de energie eoliană scade, complexul este obligat de minister să reducă producția, ceea ce conduce la o majorare a importurilor, ne spun sindicaliștii de la Cartel Alfa. Mai mult, cel mai mare producător de energie nu este lăsat să funcționeze decât la o treime din capacitate.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa Gorj ne spun că au observat, în ultimele zile, un fenomen extrem de ciudat. Atunci când iese producția eolienelor din sistem, Complexul Energetic Oltenia primește comanda să-și reducă foarte mult producția, în loc să o crească, așa cum ar fi logic. Iar în momentul în care se fac asemenea manevre, importul crește excesiv.

”Acum Complexul Energetic Oltenia produce în medie cam 1.000-1.050 MWh, dar la capacitate maximă ar putea ajunge la aproape 3.000 de MWh. Deocamdată avem lignit suficient ca să producem și la capacitate maximă, dar nu ne lasă să producem. Se petrece un fenomen ciudat, atunci când bate vântul, intră eolienele, și când nu bate vântul, importăm, și nu ne lasă pe noi să intrăm cu mai multă energie. În mod normal, ar trebui să creștem producția atunci când nu bate vântul, că nu mai produc eolienele, dar atunci ni se comandă să scădem producția. Și culmea, atunci când produc și eolienele, primim comanda să creștem și noi, cu puțin, dar creștem producția. Am urmărit în sistem și am văzut că atunci când bate vântul ne cer să producem cam 1.400 MW, iar când nu mai bate vântul ne scade și pe noi la 1.000 MW sau chiar 900 MW, în schimb importăm 2.000 MW, în loc să creștem producția internă. Nu are nicio logică, nu înțelege nimeni de face Virgil Popescu, de ce tot importă atât de mult”, ne-a declarat Alin Munteanu, liderul Cartel Alfa Gorj. Termocentrala Rovinari are o capacitate disponibilă de 1.300 de MWh, Termocentrala Turceni, 990 MWh, Ișalnița, 330 MWh, iar Craiova poate produce 250 MWh.

Virgil Popescu nu se grăbește

Declarația Guvernului de acum o lună, în care anunța angajarea a 600 de oameni în mineritul din Olt, nu s-a materializat încă. Deocamdată abia se desfășoară procedurile de selecție a dosarelor și interviurile, urmând ca abia de la 1 mai să se semneze contractele de muncă, acestea fiind pe o perioadă determinată, până în decembrie 2022.

”Pe partea cu exproprierile pentru extracția de lignit și cu avizele de la mediu, nu se mișcă lucrurile. Trebuie defrișat, apoi dat pământul la o parte și abia după aceea se începe exploatarea lignitului, ceea ce înseamnă cam 5-6 luni, din momentul în care se apucă, dar deocamdată văd că Virgil Popescu nu se grăbește. O avea alte planuri, deși văd că toată Europa spune că nu renunță încă la cărbune, s-au prelungit termenele, iar ministrul Energiei o ține în continuare cu restructurările. Acum noi am putea producem cărbune, avem și capacități, dar nu suntem lăsați. Avem 10 cariere, dintre care 5 sunt blocate pentru că nu s-au mai făcut exproprieri. Ar trebui să se facă coridorul de exproprieri, ca să nu mai fie probleme. Noi avem cărbune și pentru 20 de ani de acum încolo, am putea să și exportăm, mai ales acum, în contextul sancțiunilor impuse Federației Ruse”, ne-a precizat liderul Cartel Alfa Gorj, Alin Munteanu.

Investiții pentru privați, nu pentru stat

De finanțarea de 600 de milioane de euro pentru retehnologizare și modernizare la Complexul Energetic Oltenia nu va beneficia statul, susțin sindicaliștii. Licitația a fost câștigată OMV și Tinmar Energy, care vor face parcuri fotovoltaice pe terenul Complexului Energetic Oltenia (CEO). ”Banii europeni nu vor ajunge la CEO, ci la cele două companii, care vor face parcurile fotovoltaice pe terenurile noastre, iar apoi vor deveni acționari la Complexul Energetic Oltenia. Problema este că această investiție ar fi putut să o facă Complexul Energetic Oltenia, că avem 11.500 de oameni angajați. Discutam acum câteva luni cu un miner ungur care mi-a spus că au și ei parcuri fotovoltaice, dar făcute de compania ungurească, a statului, nu de privați”, a mai afirmat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj.

Ultimele stiri

  • Ce a văzut un român pe bonul fiscal de la restaurant: „Sunt eu bătut în cap și nu mai înțeleg cum funcționează?”
  • Mii de oameni rămaşi, de Paşte, fără apă. Ce s-ar fi întâmplat de s-a ajuns în această situație
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru a doua zi de Paşte. Ce trebuie să faci pentru noroc şi prosperitate
  • Un incendiu care a izbucnit la Piaţa Rahova a blocat circulaţia în Bucureşti! A luat foc un magazin Economat (VIDEO)
  • Cutremur în România, în a doua zi de Paște. Ce magnitudine a avut seismul
  • Ploile torențiale și grindina au făcut prăpăd în prima zi de Paşte! Au fost trimise mesaje RO-Alert (VIDEO)
  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Exit mobile version