Dacă luăm în considerare inflaţia şi scumpirile de la raft, ar putea părea mai rentabil să ne creştem propriul porc în bătătură şi să mâncăm carne „bio”. Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg.
Creşterea unui porc a ajuns o adevărată provocare financiară.
Un porc de 150 kg – 3.000 lei
Unul dintre cei mai importanți crescători de porci din România a explicat cu subiect și predicat cât te costă acum să crești un ”Ghiță” în bătătură.
”Vă prezint strict cheltuielile mele și nu vreau să duc în eroare pe nimeni și nici să descurajez pe cineva. Așadar vă prezint costurile de producție a furajului, în cazul meu cumpărând toată materia primă:
- 50% porumb – 500 kilograme x 2 lei = 1000 lei
- 15% grâu – 150 kilograme x 1.9 lei = 285 lei
- 15% orz – 150 kilograme x 1.5 lei = 225 lei
- 20% purina – 10 saci x 130 lei = 1300 lei
- 25 kilograme calciu furajer = 100 lei
- Total: 2.910 lei/ TONA FURAJ BRUT. Aici nu includ cheltuieli transport furaj, măcinat, amestec etc.”, a explicat Constantin Dorin Crețan, cel mai mare crescător de porci din Târgu-Jiu.
Cât furaj investeşti într-un porc?
Perioada calculată de crescător ca fiind cea mai potrivită pentru a aduce un porc la greutatea de 150 kg ar fi de 210 zile. El a detaliat și care este porția zilnică de hrană pentru un porc, dar și costul acesteia.
”La un randament de circa 600 grame mediu pe zi, un porc trebuie să consume aproximativ circa 4 kilograme furaj, ca atare avem un cost de 11,6 lei/ zi furaj pe porc.
Să aducem un porc la 150 kilograme ne trebuie circa 210 zile aproximativ. Deci 11,6 x 210 = 2.436 lei/porc doar furaj.
Dacă cumpărăm purcelul să îl îngrășăm mai cheltuim 400-500 lei în plus în funcție de rasă, linie, buzunar sau zonă!”, a mai menționat Constantin Dorin Crețan.