Cauta

Liderii Sanitas: Paturile ATI ale lui Iohannis, inutile

Președintele Iohannis dă populației paturi la ATI fără personal medical

Declarația președintelui Iohannis referitoare la majorarea numărului de paturi la ATI nu are nicio legătură cu realitatea, susțin liderii Federației Sanitas. Aceștia arată că nu locurile la ATI trebuie numărate, ci personalul medical de la Terapie Intensivă, care este absolut insuficient. Totodată, Sanitas avertizează că locurile ATI Covid sunt ocupate în totalitate.

Paturile nu ajută cu nimic, pentru că este o lipsă cronică de personal specializat pe ATI, de la medici până la infiermieri, mai ales pentru secțiile ATI destinate pacienților confirmați cu Covid-19, susține conducerea Federației Sanitas. ”Este o lipsă pe care Guvernul astăzi nu o poate acoperi pentru că ne-am trezit din nou prea târziu. Degeaba facem paturi, degeaba luăm aparatură, în 10 zile, cum spunea președintele, că vor mai veni cu 100 de paturi ATI. Foarte bine, o să le punem în Piața Victoriei și o să ne uităm la ele. Nu se iau decât măsuri pompieristice. Doar în momentul în care apare știrea că locurile la ATI sunt pline mai apare președintele și ne spune că mai face 100. Paturile de la ATI nu ne ajută cu nimic, decât în comunicare, să liniștim populația și să spunem vai, domnule, ce Guvern bun avem. Îi liniștesc pe cei care sunt sănătoși pentru că cei care se îmbolnăvesc se lovesc din prima de lipsurile din sistem și nu ai cum să-i păcălești”, ne-a declarat Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Se iau paturi din spitalele de urgență

Strategia ministrului Sănătății de a acoperi lipsa paturilor la ATI pentru bolnavii Covid este să rupă din paturile spitalelor de urgență, reducând și mai mult activitatea acestora. Mai mult, în țară, lipsa medicilor și asistentelor este rezolvată de Arafat prin detașări de la un spital la altul, lăsând o bună parte din unitățile sanitare fără personal suficient. ”Nu m-ar surprinde ca diseară ministrul Sănătății să emită un ordin prin care să mai ia niște paturi de ATI de la spitalele de urgență, cum a făcut ultima oară și să ne spună că mai sunt locuri la ATI. Capacitatea pe care a gândit-o ministerul pentru ATI Covid-19 este atinsă. Cifrele cu numărul de locuri la ATI nu se regăsesc în spitale, niciodată nu au existat 1.050 sau 1.200 de paturi ATI pentru Covid. Uitați-vă în București, că nu există, a trebuit să ia de la Floreasca, de la Pantelimon, de la Fundeni, de la spitale de urgență. Deci nu există aceste paturi decât în mintea Guvernului. Degeaba extind capacitatea de la ATI Colentina dacă nu au personal, același număr de medici nu pot avea grijă și de 20 de paturi și de 80 de paturi. Și ce facem cu ceilalți pacienți, că în România se mai moare și de alte lucruri, de la accidente până la infarct, probleme neurologice, cancere. Ei au suferit în toată perioadă și vor suferi și mai tare”, ne spune prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope.

Pregătire specială pentru Terapia Intensivă Covid

Conducerea Sanitas ne spune că chiar și pentru personalul medical care lucrează în ATI este nevoie de o pregătire specială pentru a lucra în secțiile Covid. ”Nu înțeleg rațiunea pentru care nu deblochează posturile și fac detașări pompieristice. Nu asta este soluția. Problema este că nu avem personal, iar acum este prea târziu. Ar fi trebuit rotit personalul prin secțiile Covid, ca să vadă cum se lucrează în ATI Covid, pentru că am înțeles că este o procedură aparte acolo, și oamenii care fac ATI de 20 de ani au fost nevoiți să se instruiască, să citească mult în ultima vreme, să înțeleagă care este abordarea corectă pentru pacienții Covid. Degeaba facem paturi pentru că personal nu există și nimeni nu vine pe perioada asta de 30 de zile. Ministerul Sănătății ar fi trebuit să aibă o politică de personal coerentă, cel puțin pentru perioada asta a pandemiei. Putea să facă niște cursuri, să îi instruiască, pentru că toată lumea care lucrează în ATI, chiar și infirmierele și brancardierii, trebuie pregătită special pentru această nenorocire, iar lucrul ăsta nu s-a întâmplat. Înțeleg acum că scot acum cele 200 de posturi pentru rezidenți, dar nu este suficient. Trebuie să-i duci în secții cu medicii primari care sunt ATI-ști de 20 de ani, care ar trebui să-i învețe. Ei pot suplini lipsa de personal, dar nu poți să deschizi o secție ATI doar cu rezidenți anul IV și V”, ne-a mai precizat Iulian Pope, liderul Federației Sanitas.

 

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version