Cauta

Îţi tratezi singur pământul cu erbicide? Petre Daea te bagă la PUŞCĂRIE!

Îţi tratezi singur pământul cu erbicide? Petre Daea te bagă la PUŞCĂRIE!

Guvernul pregăteşte o lege periculoasă pentru fermierii români. Fie ei mici sau mari. Practic, un agricultor poate intra foarte simplu la puşcărie, deşi intenţiile lui sunt bune.

Proiectul a fost postat pe site-ul Ministerul Agriculturii cu două zile în urmă, iar în presa de specialitate au apărut imediat reacții. Capitolul de sancțiuni din actul normativ aflat în proiect a atras cel mai mult atenția și chiar a dat titluri panicarde, micii fermieri fiind avertizați că sunt pasibili de pușcărie de la 1 la 5 ani dacă își fac singuri anumite tratamente fără să fie autorizați.

Trebuie să semnezi un contract

Mai exact, ministerul Agriculturii vrea ca toți producătorii agricoli care nu sunt fiscalizați să nu mai aibă dreptul să-și lucreze practic pământul dacă nu fac contract cu o firmă care prestează servicii agricole.

Ministerul Agriculturii a venit ulterior cu precizări, lămurind că e vorba de interdicția de a folosi anumite substanțe, denumite de acum produse profesionale, pentru care este nevoie de autorizări speciale. Aceste produse, însă, nu le sunt nici astăzi accesibile fermierilor „la liber”, spune fermierul Ion Păunel, iar precizările ministerului confirmă acest lucru.

„Îmi pare rău că și oameni instruiți au intrat în acest joc. Proiectul de act normativ nu interzice acest lucru. Am văzut de trei zile această tema e prezența în dezbaterea publică și e amplificată de interpretări diferite care nu au de a face cu conținutul actului normativ.

Nu se interzice acest lucru, e vorba de interzicerea substanțelor din grupa 1 și 2 de toxicitate, practic acele substanțe care se folosesc la deratizare.

Substanțe care evident dacă nu sunt folosite cum trebuie pot să producă accidente care se pot solda și cu moartea unora, dar nu are treaba cu agricultură, e inadmisibilă o asemenea interpretare”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Fermierii sunt îngrijoraţi

Fermierilor nu li se pare legea la fel de clară cum i se pare lui Daea.

Sunt și din clasa 1, și din clasa 2 și din clasa 3 (n. red. – în lista produselor de uz profesional, în noul proiect). Eu am cumpărat și am folosit produse și din clasa 2 de toxicitate și am cumpărat de la magazin, fără autorizație.

Iar acum, din ce am citit în presă, pentru că nu am studiat proiectul, ar intra și produsele de grupa a III-a. Asta înseamnă că trebuie să ne autorizăm.

Mie nu mi-e greu să fac lucrul ăsta, trebuie să fac niște cursuri și ne autorizăm, dar vă dați seama că e vorba de foarte mulți oameni bătrâni, mici fermieri, care nu pot să se mai autorizeze.

Să faci pușcărie pentru asta? Hai, că o amendă, sau alte sancțiuni, erau normale, dar pușcărie pentru că-ți lucrezi pământul sună foarte dur. Pușcărie pentru că activezi ca legumicultor?”, a zis Mihai Chesnoiu, un fermier din Olt.

De menționat că în proiectul supus transparenței, în dispozițiile tranzitorii, se prevăd și termene pentru punerea în aplicare, prin urmare, indiferent de cât de ample vor fi modificările, trecerea nu se va face peste noapte.

Ultimele stiri

  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Cât costă un kilogram de cozonac, de Paştele 2024. A ajuns un desert pe care românii nu prea şi-l mai permit
  • Ce reprezintă Paştele 2024? Sfaturi şi îndrumări de la Părintele Pimen Vlad. Recomandări şi pentru slujba de Înviere
  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Exit mobile version