Cauta

Hidroenergia, interzisă țărilor din Europa de Est. ONG-urile atacă proiectele naționale

Bătălie pe hidroenergie în UE. Țările sărace, eliminate

Proiectul inițiat de Ministerul Energiei privind finalizarea și execuția a nouă hidrocentrale în România a fost atacat în presa străină de ONG-rile de mediu care activează în țara noastră. Atacul nu este izolat, ci face parte dintr-un plan concertat la nivelul UE, care urmărește interzicerea hidrocentralelor noi în Europa Centrală și de Est, pe motiv că râurile ar fi ”saturate”.

Bankwatch România, ONG-ul finanțat de Ministerul Mediului din Germania, care acționează în instanță aproape toate proiectele energetice din țară, pe motiv că ar distruge mediul, a atacat și proiectul Ministerului Energiei, prin care urmează să se finalizeze nouă amenajări hidroenergetice. De data aceasta, Bankwatch s-a adresat unui site de presă din Marea Britanie, Emerging Europe, unde s-a dezlănțuit împotriva proiectelor.

”Ordonanța reînvie hidrocentrale controversate începute cu zeci de ani în urmă, printre care uzina Bumbești-Livezeni, din Parcul Național Cheile Jiului, și centrala Râstolița, din Parcul Național Călimani-Gurghiu, iar toate centralele sunt promovate de Hidroelectrica, deținută de stat. Ordonanța va scuti hidrocentralele de la evaluări de mediu și va permite Hidroelectrica să aprobe propriile analize de fezabilitate. Pe lângă cele două parcuri naționale, plantele ar afecta grav douăzeci de situri Natura2000, un sit Ramsar și zeci de râuri, dintre care unul este singurul loc de reproducere cunoscut al somonului de Dunăre, pe cale de dispariție din România”, notează site-ul Emerging Europe. Totodată, site-ul critică planurile guvernamentale de finanțare a centralelor prin folosirea fondurilor publice ale UE, prin intermediul noilor capitole ale planului de redresare care urmează să fie depuse în curând ca parte a pachetului REPowerEU.

Presiuni la Comisia Europeană

Conducerea Bankwatch România a declarat, pentru site-ul Emerging Europe, că susținerea proiectelor hidroenergetice ale Hidroelectrica este ilegală și constituie un abuz flagrant al crizei energetice. „Chiar dacă construcția ar fi reluată mâine, proiectele nu ar fi gata pentru cel puțin încă trei ani, mult prea târziu pentru a ajuta la securitatea imediată a aprovizionării. Comisia Europeană trebuie să se asigure că nu sunt folosite fonduri publice pentru această abominație. Lipsa analizelor tehnice și economice actualizate înseamnă că proiectele nu pot funcționa niciodată conform planului, având în vedere modelele hidrologice din ce în ce mai imprevizibile cauzate de schimbările climatice”, a precizat Ioana Ciuță, președintele Bankwatch România, pentru site-ul londonez Emerging Europe.

Mai mult, conducerea Bankwatch România arată că, având în vedere impacturile prognozate ale schimbărilor climatice asupra zonei de sud a României, cu scăderea nivelului de precipitații și deficitul de apă, este de așteptat ca deversarea râului Jiu, printre altele, să scadă, în timp ce cererea de apă din partea tuturor consumatorilor (gospodării, turism) va crește, reducând eficiența producției de energie. Totodată, Pippa Gallop, coordonatorul energetic al Europei de Sud-Est la CEE Bankwatch Network, a afirmat că ceea ce plănuiește România este complet ilegal și Comisia Europeană trebuie să reacționeze prompt.

Energia ieftină, stopată în țările sărace

Grupurile de mediu din UE militează pentru interzicerea finanțării noilor proiecte hidroenergetice, pentru a proteja râurile din Europa Centrală și de Est, despre care spun că sunt deja saturate cu hidroenergie. Fiecare nouă instalație hidroenergetică are efecte negative suplimentare asupra ecosistemelor de apă dulce din Europa, care pot fi atenuate doar într-o măsură limitată și nu pot fi gestionate de natură, susțin activiștii de mediu din UE. ”Bulgaria, Ungaria, Slovacia, România și Ucraina la un loc au deja peste 1.000 de hidrocentrale, cu aproximativ 400 mai multe planificate sau în construcție”, susțin reprezentanții World Wildlife Fund (WWF) Europa Centrală și de Est.

Ultimele stiri

  • Mai multe cutremure de gradul 4, produse în România
  • Iohannis se întâlnește astă seară cu Joe Biden
  • Florin Piersic, transferat de la Cluj în Capitală
  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Exit mobile version