Cauta

Gena românilor bate pandemia

Românii se dovedesc foarte rezistenți în fața noului coronavirus

Potrivit cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică privind mișcarea naturală a populației, în luna iunie mortalitatea s-a încadrat strict în trendul ultimilor ani. Absența vreunei modificări în numărul deceselor este un paradox, având în vedere faptul că România traversează o pandemie în care numărul deceselor anunțat zilnic de autorități este copleșitor. 

Românii par să înfrunte cu bine momentele dificile ale pandemiei Covid. În pofida raportărilor înspăimântătoare ale autorităților, referitoare la numărul de cazuri de infectări și de decese, statistic, în România se moare la fel ca și în anii trecuți, fără diferențe remarcabile. Ultimele cifre oficiale date publicității de Institutul Național de Statistică arată că numărul deceselor în luna iunie a acestui an a crescut cu 544 față de iunie 2019. Cifra este asemănătoare cu creșterile din ultimii ani înregistrate în luna iunie. Astfel, în iunie 2019, numărul deceselor a crescut cu 575 față de iunie 2018, iar în iunie 2018 numărul acestora a crescut cu 437 față de aceeași lună a anului 2017.

Anul în care s-a murit mai puțin a fost 2017, când în iunie s-au raportat cu 1.048 decese mai puțin decât în iunie 2016, dar asta deoarece numărul deceselor din iunie 2016 a fost triplu față de medie, cu 1.409 mai mare ca în iunie 2015. Trendul de creștere a numărului de decese în jurul cifrei de 500 s-a manifestat și în iunie 2015, când s-au înregistrat cu 541 de decese mai mult decât în iunie 2014. Cifrele sunt uluitoare, având în vedere faptul că România se afla, în iunie 2020, în a patra lună de pandemie. Totodată, trebuie amintită și luna a treia de pandemie, mai 2020, când, stupefiant, numărul deceselor a fost mai mic cu 1.015 față de luna mai 2019.

Iunie, luna cu cele mai puține decese Covid

Comparând cele patru luni de pandemie, dacă socotim din luna aprilie, când numărul de cazuri Covid a explodat, în luna iunie s-au raportat cei mai puțini morți, 298, din 7.837 de infectați. La 10.288 de cazuri în aprilie, numărul deceselor Covid a fost de 649, iar în mai, din 6.093 de cazuri, s-au raportat 558 decese. Vârful s-a înregistrat în luna iulie, când au fost raportați 692 de morți din 23.910 cazuri. Numărul deceselor din iulie este, însă, foarte apropiat de cel din aprilie, deși luna trecută numărul de cazuri Covid a fost mai mult decât dublu față de cel din aprilie. Acest aspect ciudat poate să însemne trei lucruri sau poate chiar patru: ori tratamentele din aprilie nu erau eficiente, ori virusul și-a pierdut din agresivitate, ori blocarea internărilor a agravat boli cronice, iar decesele ulterioare au fost trecute la Covid, ori toate la un loc.

Pe cine a răpus Covidul?

Cele mai multe persoane decedate în luna iunie, Covid și non-Covid, au fost cele cu vârste de peste 70 de ani. Astfel, potrivit Institutului Național de Statistică, aproape două treimi din totalul deceselor s-au înregistrat pentru persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani (8.718 decese, reprezentând 41,4% din total, s-au înregistrat la grupele de vârstă 80 ani şi peste, 5.014 decese, reprezentând 23,8%, la persoanele de 70-79 ani) şi 4.217 decese (20,0%) la persoanele în vârstă de 60-69 ani. La polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 5-19 de ani (70 decese), 20-29 ani și 0-4 ani (fiecare grupă cu câte 103 decese).

Ultimele stiri

  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Lupta din MotoGP, mutată în ring?!
  • Povestea cuprului la 10.000 de dolari. “Ultimul risc de aprovizionare rămas pentru industria vehiculelor electrice”
  • Haos în sistemul energetic. Hidroelectrica a fost deconectată
  • Veste mare de la Klaus Iohannis pentru şoferii cu permis de conducere categoria B. Vor putea conduce şi alte vehicule
  • De ce datoriile Europei cresc din nou. “O bombă politică și economică”
  • Capcanele unui dolar puternic
  • Prinţul Paul de România, arestat preventiv! Judecătorii din Malta nu au avut milă de el (VIDEO)
  • Exit mobile version