A apărut făina de greieri şi pe rafturile din România. Uniunea Europeană a aprobat folosirea ei pentru producerea pâinii, a biscuiților sau a ciocolatei.
Deşi sună mai ciudat „făină de la insecte”, specialiștii susţin că produsele sunt sigure și ca au un conținut foarte mare de proteine.
100 de lei pentru 100 de grame
Preţul pare unul prohibitiv, la prima vedere: 100 de lei pentru 100 de grame şi se poate găsi pe site-uri online care comercializează produse bio.
Datorită proprietăților ei nutritive, cantitatea folosită în preparate e mică. De exemplu, la o franzelă se pune făină rezultată de la 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam 3% din ingrediente. Frăgezimea produsului este totuși mai mare decât la pâinea găsită în comerț.
Cum se fabrică făina de greieri
Directorii unei fabrici din Vietnam, care produce făină de greieri, spun că procesul de producţie este strict controlat, iar rezultatul final este sigur pentru consum. Insectele care devin materie primă sunt hrănite doar cu vegetale şi sunt bine curăţate înainte să fie măcinate.
„Oprim mâncarea timp de 24 de ore, apoi facem recoltarea. Un sistem automat selectează greierii. Urmăm protocoalele de siguranţă, la fel ca o fabrică de creveţi sau una de carne. Adormim greierii, apoi îi spălăm, îi fierbem – îi gătim în apă fiartă 9 minute„, a spus directorul respectiv.
Ministrul Agriculturii i-a îndemnat anul trecut pe români să mănânce sarmale, cârnaţi, ouă de găină. „Mâncarea pe care o fac românii noştri e foarte bună. Fără greieri… Îi lăsăm să cânte”, a spus Petre Daea.