Deși legea consumatorului vulnerabil a intrat în vigoare și statul român va oferi compensații pe factură, consumatorii vor plăti la gaze mai mult decât ar trebui în luna decembrie. Acesta este avertismentul experților din energie.
Facturile la gaze ar putea să vină de 5 ori mai mari pentru unii consumatori care au fost deja notificaţi de furnizori, deoarece nu există încă norme de aplicare pentru legea consumatorului vulnerabil, consideră Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
„Vreau să încep prin a preciza că după ce această lege a compensării a fost adoptată și a fost stabilit acest preț de 370 de lei ca fiind plafonat, nu mai este absolut niciun preț în comparatorul de prețuri al ANRE sub 370, deci cel mai mic preț care există în momentul de față ofertat consumatorilor. Așa cum ați spus, cei care încheie un nou contract sau le expiră contractul, 420 de lei cel mai mic preț, 1.200 de lei cel mai mare preț pe care trebuie să îl plătească un consumator. Adică, din start, toate prețurile sunt mai mari decât anul trecut de cel puțin 5 ori și mergând până la 10-12 ori.
Într-adevăr, există această lege a plafonării, care în momentul în care se va aplica, adică după ce ministerele de resort vor publica normele de aplicare, până atunci legea nefiind aplicabilă, atunci vor fi plafonate prețurile până pe 31 martie, la un nivel de maxim 370 de lei cu tot cu TVA, pentru tot ceea ce înseamnă 1 MW pe oră de gaze naturale”, a declarat Dumitru Chisăliță.
Legea consumatorului vulnerabil nu are norme de aplicare
Acesta consideră că legea nu are încă norme de aplicare, deci nu poate să producă efecte. „Gândiți-vă că statul, respectiv Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii trebuiau să finalizeze aceste norme până pe data de 13 noiembrie. Suntem în 24 noiembrie, aproape au trecut aproape două săptămâni de la acel moment și nu există aceste norme.
De la momentul în care vor apărea aceste norme, care nu știm nici măcar cum vor arăta, nu avem nici măcar un draft, nici măcar o idee, un plan cum vor arăta aceste norme, o să mai fie necesar un timp de implementare, pentru că un furnizor are câteva mii, câteva zeci de mii sau câteva milioane de consumatori. Toate acele elemente trebuie implementate în niște softuri, niște programe”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.
Săptămâna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara că au fost finalizate normele metodologice ale schemei de acordare a compensațiilor pentru facturi. În decembrie nu vor exista facturi necompensate, iar cei care vor refuza să respecte regula vor fi pedepsiți, susținea Popescu la Digi 24.