AcasăSOCIALVot final, miercuri, pentru compensarea facturilor la energie electrică. Cât vor plăti...

Vot final, miercuri, pentru compensarea facturilor la energie electrică. Cât vor plăti lunar consumatorii

facturaVot final, miercuri, pentru compensarea facturilor la energie electrică. Cât vor plăti lunar consumatorii

Proiectul care prevede compensarea, plafonarea şi amânarea plăţii facturilor la electircitate și gaze va intra, miercuri, 27 octombrie, la vot final în Parlament.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, se va pronunța asupra proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, potrivit Adevarul.

Proiectul de lege va putea fi aplicat de luni, 1 noiembrie. Astfel, milioane de români ar urma să plătească mai puţin pentru gaz şi curent în decembrie. Compensarea facturilor la electricitate și gaze naturale acoperă acoperă perioada sezonului rece, adică perioada cuprinsă între noiembrie 2021 și martie 2022.

Compensarea facturilor timp de cinci luni

Cei care se vor încadra într-un consum de 300 de kilowati pe lună la curent vor primi o subvenţie de 29 de bani pentru 1 kWh. Asta prevede proiectul prin care e modificată radical ordonanţa dată acum ceva timp de Guvernul Cîţu. Preţul va fi plafonat la 1 leu/kWh. Asta înseamnă că furnizorii nu vor mai putea vinde către consumatorul casnic mai sus de această valoare.

Dacă în cazul electricității, lucrurile sunt simple, adică limita de consum este aceeași pentru fiecare dintre cele cinci luni de sezon rece, ceea ce înseamnă că limita lunară de consum este de cel mult 200 de kWh, în cazul gazelor naturale, limita de consum variază de la o lună la alta. Mai exact, limitele de consum de gaze naturale aplicabile pentru fiecare lună din perioada de compensare 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 sunt:

150 m3 – noiembrie;
250 m3 – decembrie;
250 m3 – ianuarie;
200 m3 – februarie;
150 m3 – martie.

Pentru că mecanismul de compensare este unul foarte simplu, respectiv compensarea va fi făcută de furnizor direct pe factură, clienții casnici nu trebuie să facă nimic special pentru a o obține. Singurul lucru pe care trebuie să-l aibă în vedere consumatorii casnici este încadrarea în limitele de consum impuse.

author avatar
Andreea Vlad
311 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sa explice popescu asta care a liberalizat in pandemie preturile cum de plateste pret mai mic la energie germania si ungaria care nu au energie hidro, nucleata isr noi saracii a decis el cu catu sa ne tripleze ca cica compenseaza adica da bani de la buget tot firmelor straine??? De ce ati cedat ba si energia tot occidentalilor ca au luat deja tot????!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger