Cauta

Demisii pe capete din poliție. Nu mai suportă salariile de mizerie

Sindicaliştii din Educaţie se ceartă între ei. Unii ar dori finalul grevei, alţii - nu. Presiune ca orele să se recupereze

Sătui de promisiuni și de salariile umilitoare, polițiștii au început să demisioneze pe bandă rulantă. Numărul demisiilor din 2022 s-a dublat față de anii anteriori, iar lucrul este cu atât mai serios cu cât demisia în primii 10 ani de activitate înseamnă plata de către polițiști a sumei de 20.000 de lei, care reprezintă costurile școlarizării. Cei mai mulți care pleacă sunt tineri, iar cei cu experiență numără secundele până la împlinirea condițiilor de pensionare.

Nemulțumirea și lehamitea în rândul polițiștilor au atins cote alarmante. Aceștia nu mai suportă salarizarea mizerabilă și au început să plece pe capete din sistem, convinși că nimic nu se va schimba. Anul trecut, numărul demisiilor din MAI aproape s-a dublat față de ultimii ani, iar lucrul acesta este cauzat de salarizare, ne spun reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). ”Oamenii pleacă pentru că găsesc salarii mult mai bune în altă parte. Dacă ești în primii 10 ani de activitate în Poliție, trebuie să plătești despăgubiri de 20.000 de lei pentru școlarizare. Dar mulți renunță, chiar dacă trebuie să plătească școala, pentru că se duc la un nivel de salarizare mult mai bun. În plus, se poate încheia un acord cu Ministerul Finanțelor și se plătește în rate, pe câțiva ani. Foarte mulți dintre cei care au demisionat sunt tineri, pentru că cei care sunt pe final de carieră așteaptă să împlinească condițiile ca să poată ieși la pensie. Avem 435 polițiști demisionari în 2022, din care 155 sunt ofițeri, 2.300 de pensionări și 35 de decese. Autoritățile nu înțeleg că nouă ne pleacă oameni cu experiență, prin pensionări la termen, și ne vin din școli polițiști tineri, care nu au experiență”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC. La MApN s-au scos deja posturi la concurs pentru subofițeri pe bază de dosar și, în curând, și la MAI va fi tot așa, prevăd sindicaliștii din Poliție.

2.200 de lei pentru un debutant

Fără o salarizare care să asigure un flux de tineri către această profesie se va ajunge să se renunțe la multe criterii de departajare numai ca să atragă oameni, arată conducerea SNPPC. ”Am mai spus noi, o să ajungă să acopere locurile neocupate din MAI cu pakistanezi și nepalezi. Spre asta ne îndreptăm. Salariul mediu net pe economie este acum undeva la 4.400 de lei, iar un polițist debutant ia 2.200 de lei și abia după 10-15 ani se duce la 4.500 de lei net. Dacă nu ai predictibilitate în carieră, în salarizare și în pensionare nu mai atragi pe nimeni. Sunt colegi care au spus că mai bine se duc la Lidl, că acolo iau 4.000 de lei pe lună și trebuie să aibă grijă să nu cadă borcanele de pe raft”, ne-a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca. Luni, cu o zi înainte de protestele anunțate în țară, ministrul de Interne, Lucan Bode, i-a chemat pe sindicaliști la discuții, însă nu există nicio speranță că s-ar rezolva ceva la acest nivel.  ”Polițiștii sunt foarte nemulțumiți, mai ales că știu că se va emite o nouă lege a salarizării. Suntem la a treia lege care nu se aplică în cazul angajaților MAI. Sper ca această nemulțumire să se concretizeze într-o participare cât mai mare la proteste, să tragem un semnal de alarmă de care să țină cont decidenții politici”, a afirmat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

În pragul colapsului

SNPPC a atras atenția, într-un comunicat, că încep protestele în țară, la Timișora, Cluj-Napoca și Iași, după care, în 24 martie și 25 martie, urmează blocarea Capitalei. ”Tot asteptând, de 5 ani, aplicarea Legii-cadru a salarizarii nr. 153, promulgată în 2017, numărul demisiilor polițiștilor din MAI, în special în 2022, aproape s-a dublat față de anii anteriori. Domnule prim-ministru Ciucă, domnule ministru Bode, domnilor din conducerea MAI, asta nu vă dă de gândit?? Concurența la admiterea în școlile de Poliție a ajuns la un nivel minimal, iar la școlile militare, de la sesiunea următoare, deja se va intra fără probă scrisă. Suntem în pragul colapsului! Pentru viitorul Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, avem nevoie de predictibilitate în carieră, în salarizare și în pensionare”, se arată în comunicatul SNPPC.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Alertă, păziți vistieria: Iohannis a plecat în America!
  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Exit mobile version