AcasăSOCIALCât te costă să-ţi cumperi singur pensia în 2023? Veşti proaste: s-a...

Cât te costă să-ţi cumperi singur pensia în 2023? Veşti proaste: s-a scumpit!

pensie

Potrivit legii, pentru obținerea pensiei pentru limita de vârstă, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet este de 35 de ani.

Dar există o soluţie şi pentru românii care n-au atins stagiul minim de cotizare. Să-şi cumpere singuri pensia!

Vechimea se cumpără până la 31 august 2023

Aceşti oameni mai pot cumpăra vechime și în acest an, până la data de 31 august. Odată cu creșterea salariului minim pe economie, crește și prețul pe care românii trebuie să îl plătească, dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat.

Contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 de lei cât era în 2022, la 750 de lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei/ an în 2023, ceea ce înseamnă 100 de lei în plus.

Cum poţi „cumpăra” pensia în 2023?

În principiu, persoanele care au îndeplinit stagiul minim de cotizare pot sa iasă la pensie. Pensia este, în general, de trei tipuri: pentru limită de vârstă, pensie anticipată și pensie anticipată parțial.

Dar iată cine şi cum cumperi vechimea:

  • poate să o plătească oricând, dar va beneficia de ea doar când împlineşte vârsta de pensionare
  • se pot cumpăra până la 6 ani de vechime, anteriori lunii încheierii contractului de asigurare
  • să nu se fi realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în perioada în care se vor a fi cumpăraţi anii de vechime.
author avatar
Andrei Ștefan
569 afisari

9 COMENTARII

  1. a facut cineva un calcul cat castiga un om daca cumpara vechime si in cat timp , raportat la pensia ce o sa o primeasca, mai ales daca pensionarul este in varsta?hai sa va vad!

    • Deci tu platesti ACUM si o sa …..primesti candva in viitor daca nu mori intre timp. Frumos. Foame de bani tovarasi de la ”partid”Z?

    • Exact asta o sa primeasca in partea hotilor care au facut praf tara asta, inclusiv sistemul de pensii!

  2. Bai nesimtitilor care ati facut praf sistemul de pensii, aflati ca nu trebuie sa isi cumpere nimeni ani de vechime, ca fiecare si-a finantat propria pensie prin contributiile platite an de an, si ca are dreptul sa iasa la ce varsta vrea la pensie, doar sa-i calculati corect si echitabil valoarea pensiei in functie de urmatorii factori:
    – cat a cotizat in total;
    – rata inflatiei din anii de cotizare;
    – varsta de la care vrea sa iasa la pensie.

  3. Avram Iancu a avut pensie?
    NU?! Aunci nici io nu vreu!

    No’, Gata! No’, Hai!

  4. Daca se poate cumpara vechime, pensie, inseamna ca cineva o vinde si prin urmare pensia este un bun vandabil. In acest caz trebuie ca detinatorii drepturilor de pensie, cotizantii, sa le poata vinde, mostenii si transfera ca pe orice bun, oricand.

  5. in cati ani va recupera pensionarul suma aceasta platita in plus pt adaugare de vechime si dupa cati ani i se mareste pensia dupa achitarea integrala a acestei sume ( daca mai traieste pana atunci desigur)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger