Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că se schimbă formula de calcul a pensiilor începând cu ianuarie 2023. Prin urmare, toate pensiile vor fi recalculate, iar impactul va fi unul major asupra sistemului de pensii din România.
Scopul acestor noi formule de calcul au rolul de a elimina toate inechitățile din sistemul de pensii.
Ce corecţii vor fi aduse la formula pensiilor?
Marius Budăi susține că formula de calcul a pensiilor este una bună, dar au fost descoperite niște nereguli care trebuie îndreptate astfel încăt să se aplice regula egalității dintre contributivitate și pensie.
„Noi de-a lungul timpului am avut în legea 127, trei acte normative de bază, toate care au prevăzut pensii, că au fost trei a fost bine, dar au intervenit multiple și au făcut să crească inechitățile.
Unele din ele vin din intervenția de la aceste acte, al doilea lucru ieșirea în date diferite la pensie în urma acelor intervenții a adus o altă inechitate în ceea ce privește stagiile de cotizare între femei si bărbați.
Formula este una bună, dar avem niște lucruri de îndreptat. Am descoperit câteva aspecte și le vom îndrepta, nu pot să pun mana și să spun că e mare, toate aduc frustrare, pentru că regula de contributivitate spune așa, la contribuții egale, pensii egale„, a zis Budăi.
Cine va fi afectat de noul calcul?
Marius Budăi a recunoscut faptul că multe pensii vor fi afectate de noua formulă de calcul a pensiilor, printre acestea sunt pensiile militarilor, ale magistraţilor, diplomaţilor, personalului de la Curtea de Conturi sau ale funcționarilor publici.
„Sunt cei care sunt cuprinși în cele 6 legi menționate în PNRR și în solicitarea Comisiei Europene asupra pensiilor militare. Vorbim aici de cele 2 legi din justiție și anume de statutul magistraților și de statutul personalului auxiliar din instanțele de judecată.
Vorbim de diplomați, de personal al Curții de Conturi, vorbim de funcționarii publici, parlamentari și de personalul navigant și, bineînțeles militarii.
Cu precizarea că nu vorbim de sistemul public de pensii. Și da, pentru cei care depășesc cu pensia dumnealor valoarea netă a veniturilor, va fi o recalculare și vor intra în plată cu noul cuantum pe viitor.
Pensiile militare au prevedere în acest act normativ. Este o schimbare a modului de calcul de la cele 6 luni din ultimii 5 ani, la 12 luni din ultimii 5 ani, cu precizarea că pensiile militare îndeplineau criteriile din PNRR și că pensiile militare au avut deja 2 reforme, una în 2015 cu legea 223 și alta în 2017 cu ordonanța 57 și 59 bineînțeles, și aici inițiatorii au fost miniștri de resort”, a mai afirmat Marius Budăi la Antena 3.