Cauta

A explodat gigacaloria. Românii, în pericol să-și piardă apartamentele

apartamente

Impozite mai mari și amenzi pentru proprietarii de locuințe. Care sunt românii vizați

Prețul gigacaloriei a luat-o razna în mai toate orașele țării, iar primăriile nu mai au bani să acopere subvențiile. Mai grav, în unele orașe, tarifele uriașe au fost aprobate, în mod inconștient, chiar de consilierii locali. Este cazul orașului Ploiești, unde consilierii PNL și USR au votat cel mai mare preț pe gigacalorie din țară.

Primarii orașelor din țară atrag atenția că nu mai pot susține subvențiile la gigacalorie, în condițiile în care prețurile au explodat. Fără subvenții, cetățenii nu își vor mai putea achita întreținerea, astfel că apartamentele acestora vor fi scoase la vânzare. România a fost luată deja în vizor de către Uniunea Europeană datorită faptului că are prea mulți proprietari de locuințe, lucru care nu se întâmplă în țările occidentale.

Pe lângă scumpirile excesive, în unele administrații locale, majorarea excesivă a gigacaloriei se face cu complicitatea consilierilor locali. Este și cazul municipiului Ploiești, care, prin votul dat de majoritatea consilierilor PNL și USR, gigacaloria a ajuns la 1.083 de lei, cel mai mare tarif din țară. Deși autoritățile locale au dat asigurări că cetățenii vor plăti același tarif de 220 de lei, banii pentru subvenția de până la 1.083 de lei nu există. Consecința va fi oprirea furnizării agentului termic sau transferarea poverii plății integrale a tarifului gigacaloriei către populație. Astfel, sumele pentru plata  întreținerii vor depăși nivelul unui salariu minim, la care se vor adăuga facturile la energie electrică și celelalte utilități.

”În legislatura trecută, ca să putem să asigurăm populația că nu va plăti prețuri catastrofal de mari, am dat o hotărâre de consiliu local prin care am garantat că, indiferent de valoarea gigacaloriei, tariful va rămâne același, diferența urmând a fi acoperită din subvenții. Dar asta în măsura în care legislația europeană și națională o va permite. Eu am spus de fiecare dată să aibă mare grijă, pentru că această subvenție fie va fi interzisă, fie nu va putea fi suportată din buget și se va transfera toată povara pe umerii cetățenilor”, ne-a declarat av. George Botez, consilier local PSD Ploiești.

Subvenția, cât jumătate din bugetul orașului

Consilierul George Botez consideră că rapiditatea incredibilă cu care majoritatea USR și PNL a votat creșterea gigacaloriei de la 448 de lei la 1.083 de lei este o dovadă de inconștiență, în condițiile în care subvenția reprezintă mai mult de jumătate din bugetul orașului Ploiești.

”În momentul în care gigacaloria era 448 lei, Primăria suporta o subvenție de 220 de lei, acum, când a ajuns la 1.083 lei, subvenția va fi 763 de lei. Adică Primăria va trebui să plătească subvenție de patru ori mai mult. Bugetul necesar pentru subvenția gigacaloriei la prețul de 448 lei era, în sezonul rece, de aproximativ 80 de milioane de lei. Acum va ajunge la 320 milioane de lei, în condițiile în care întreg bugetul Ploieștiului este de 600 de milioane de lei. Și, atenție, când aveam de plătit subvenții de 80 de milioane de lei, primeam ajutor de la Guvern. Cum pot lua o decizie fără să aibă o estimare, fără să știe cât ar putea să coste și cum poți să expui ploieștenii la un asemenea pericol? Este un Cernobîl al bugetului local, care avea daune colaterale cetățenii municipiului Ploiești”, ne-a precizat av. George Botez. Acesta arată că problemele create sunt inimaginabile, pentru că, practic, decizia consilierilor PNL și USR îi vor lăsa pe ploieșteni fără apă caldă și energie termică, pentru că nu vor fi bani pentru plata subvențiilor.

Prețuri pe 30 de ani

Votul consilierilor locali din Ploiești va avea efecte pe 30 de ani, ne spune av. George Botez, dat fiind faptul că licitația pentru reconcesionarea serviciului va începe de la ultimul preț stabilit prin hotărâre de consiliu.

”Pe data de 5 mai expiră prelungirea contractului de 3 ani și jumătate cu Veolia și se intră în procedură de licitație pentru reconcesionarea serviciului de termoficare. În hotărârea de Consiliu Local s-a stabilit că prețul de distribuție a energiei termice la Ploiești este de 1.083 de lei, iar acest preț se va regăsi și în caietul de sarcini, pentru că este ultimul aprobat. Iar cine vine și oferă prețul acesta sau mai mic cu 2 lei are contractul asigurat pe 30 de ani. Pe acest preț”, a mai afirmat av. George Botez.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în curând în magazinele românești din Peninsulă.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Alertă, păziți vistieria: Iohannis a plecat în America!
  • Digitalizarea ANAF, praf și pulbere. Nici aplicațiile banale nu funcționează
  • Obiectivele militare ”pârjolesc” totul în jur. Terenurile din zonă, confiscate, mascat, de stat
  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Exit mobile version