Cauta

Românii, nevoiți să dea bani la doctor pentru că nu au primit cardul de sănătate! Ce spune Ministerul Sănătății

card

Românii, nevoiți să dea bani la doctor pentru că nu au primit cardul de sănătate! Ce spune Ministerul Sănătății

Sute de oameni sunt nevoiți să scoată bani din buzunare pentru servicii medicale, pentru că nu au card de sănătate. Contractul de tipărire a cardurilor a expirat, iar cei de la ministerul Sănătății fac acum demersuri pentru a încheia un alt contract.

Ministerul Sănătăţii a transmis că abia acum a demarat procedura pentru încheierea unui nou Acord-cadru pentru tipărirea și achiziția cardurilor naționale de sănătate pentru o perioadă de patru ani, aşa că pacienţii mai au de aşteptat.

Asigurații trebuie să ridice personalul cardul de sănătate

Asigurații vor fi nevoiți să meargă la o casă judeţeană de asigurări pentru a ridica cardul. Asta pentru că cei de la Casa Naţională de Sănătate au decis ca documentele să nu mai ajungă prin poştă la asiguraţi.

Fiecare dintre ei trebuie să se prezinte la casa judeţeană de asigurări să ridice cardul.

Fără carduri de sănătate sunt şi toţi cei care au împlinit 18 ani în ultima perioadă: „Când mă duceam la medicul de familie mă întreba de card, normal trebuia să se trimită prin poştă sau ceva dar eu n-am primit nimic”, a declarat o persoană asigurată pentru Observator.

Cardul de sănătate a fost introdus în anul 2013 şi avea o valabilitate de cinci ani de la data emiterii, iar ulterior, au apărut unele modificări în ce priveşte valabilitatea acestui card.

Cardurile de sănătate își prelungesc valabilitatea

Inițial, valabilitatea cardurilor de sănătate era de cinci ani de la data emiterii, ulterior aceasta fiind prelungită la șapte ani.

Peste 14 milioane de români care ar fi rămas fără carduri de sănătate valabile până în 2021 le vor putea folosi încă șapte ani, după cum s-a stabilit printr-o hotărâre a Guvernului, în vara lui 2020. Valabilitatea acestora a fost prelungită în timpul pandemiei COVID-19.

Astfel, chiar dacă un posesor constată că îi expiră cardul în această perioadă, beneficiarul trebuie să ştie că acel card de sănătate va putea fi folosit încă şapte ani de la data expirării. Ministerul Sănătății a mai precizat și că pentru românii care au cardurile de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014, perioada de valabilitate s-a extins la şapte ani de la data rescrierii lor.

„Termenul de valabilitate al acestor carduri naționale este de 7 ani de la data rescrierii certificatului”, se arată în HG nr. 483/2020.

Ultimele stiri

  • Surse. CCR se pregătește să acorde indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei 3 judecători care își termină mandatul
  • Jocuri de noroc: Când influenceri și vedete devin dealerii noii dependențe
  • A expirat plafonarea la energia electrică/Cu cât cresc facturile la curent
  • ANRE majorează tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie
  • Elena Udrea află astăzi dacă va fi liberată condiționat. Judecătoria Ploiești, așteptată să se pronunțe asupra cererii fostului ministru
  • Comunicat de presă GREENVIRO SRL
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 1 iulie 2025 – Astăzi este cazul să vă simțiți bine
  • Alege ce citești
  • Plecarea Annei Wintour înseamnă sfârșitul Vogue?
  • Exit mobile version