AcasăSANATATESchimbări majore privind cardurile de sănătate. 14 milioane de pacienți vor fi...

Schimbări majore privind cardurile de sănătate. 14 milioane de pacienți vor fi afectați

Vești bune pentru românii care dețin un card de sănătate. Valabilitatea cardurilor emise până pe 31 decembrie 2014 a fost prelungită cu 7 ani, a anunțat, vineri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează şi se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naţionale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului. Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri”, potrivit unui comunicat al CNAS.

Se fac economii de peste 30 milioane de euro

Preşedintele CNAS, Adela Cojan, a declarat că se fac economii de peste 30 de milioane de euro. „Soluţia de prelungire a certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale va face economii substanţiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a spus Adela Cojan.

Costurile acestei soluţii sunt în valoare de aproximativ 550.000 de lei, faţă de 165,4 de milioane de lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate. Hotărârea aprobată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anii 2020 – 2021 de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum şi bugetul Fondului naţional de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile aferente distribuţiei acestora, menţionează CNAS.

Procesul de distribuire a cardului naţional de sănătate a început pe 19 septembrie 2014. Până în prezent, peste 14 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardului de sănătate.

author avatar
Andreea Vlad
327 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri