AcasăSOCIALCardul de sănătate nu este necesar pentru consultații până la 31 decembrie

Cardul de sănătate nu este necesar pentru consultații până la 31 decembrie

Utilizarea cardului național de sănătate în medicina de familie și în ambulatoriul de specialitate, indiferent dacă este vorba despre consultații acordate în cabinet, la domiciliu sau la distanță, nu va fi necesară până la 31 decembrie 2020, anunță Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunțase, inițial, că utilizarea cardului va redeveni obligatorie din 1 octombrie, cu excepția consultațiilor la distanță.

 „Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem”, declarase luni  Adela Cojan, președintele CNAS. „Am primit asigurări de la nivelul președintelui CNAS și cancelariei prim-ministrului că situația apărută va fi corectată în cel mai scurt timp. Până la 31 decembrie 2020 nu va fi necesară utilizarea cardului de asigurat în medicina de familie și ambulatoriul de specialitate, indiferent dacă sunt consultații acordate în cabinet, la domiciliu sau la distanță”, a informat în aceeași zi FNPMF care a avertizat că reintroducerea obligativității utilizării cardului „va duce la blocaje ale sistemului informatic, timpi crescuți de așteptare inutilă a pacienților în cabinete, risc crescut de infectare cu SARS-CoV-2 dar și cu virusurile gripale și alte virusuri în sezonul de iarnă”.

De asemenea Societatea Națională de Medicina Familiei a subliniat că  „manipularea cartonului cu cip reprezintă un risc semnificativ atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical” în contextul unui sistem informatic nefuncțional care duce la blocaje repetate. Utilizarea cardului de sănătate a fost suspendată pe perioada stării de urgență și a stării de alertă.

author avatar
Radu Jacotă
194 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Câtă inconştienţă! O femeie din Maramureș, filmată cum conduce cu bebelușul de 9 luni în brațe! (VIDEO)

O femeie din Maramureş s-a filmat în timp ce conduce o maşină avându-l în braţe pe copilul său în vârstă de nouă luni.Oamenii legii...

Elevii din România care se întorc, de luni, la şcoală. Când vor mai avea vacanțe

Gata vacanţa pentru aceşti elevi din România. De luni, 26 februarie, ei se întorc în sălile de clasă. Elevii din Bucureşti se vor întoarce...