Cauta

SĂNĂTATE. Oamenii de știință pun la cale digitalizarea ADN-ului tuturor speciilor!

Proiectul descifrării codului genetic al tuturor speciilor. „Atlasul genetic” al Pământului

Oamenii de știință din întreaga lume se întrec să digitalizeze ADN-ul tuturor speciilor cunoscute de pe planetă. Efortul are loc în contextul în care Organizația Națiunilor Unite avertizează că aproximativ un milion de specii de plante și animale riscă să dispară în următoarele decenii.

„Acest lucru este absolut urgent”, a declarat cercetătoarea Joanna Harley pentru CBS News. „Este foarte important să protejăm speciile de pe această planetă. Ele trăiesc cu noi și ne fac să mergem mai departe, iar cu cât erodăm mai mult lumea, cu atât mai puține vor fi”.

1,8 milioane de specii, descrise pe Pământ

Aproximativ 5.000 de oameni de știință din întreaga lume fac parte din proiectul Earth BioGenome (EBP). Pe parcursul următorului deceniu, echipele vor digitiza ADN-ul celor 1,8 milioane de specii de plante, animale, ciuperci și eucariote unicelulare care sunt descrise pe planetă. Până la sfârșitul anului 2022, oamenii de știință intenționează să secvențieze 3.000 de genomuri.

„Totul este interconectat”, spune Mark Blaxter, care conduce un grup care lucrează în cadrul proiectului Earth BioGenome. „Avem nevoie de serviciile pe care aceste plante, animale și ciuperci ni le oferă așa că, înțelegând cum o fac, putem ajuta și oamenii”.

Până în prezent, cercetătorii din Marea Britanie au secvențiat planurile genetice a aproape 400 dintre cele 70.000 de specii cunoscute din această țară.

Procesul îndelungat începe cu cercetători precum Joanna Harley, care ajută la căutarea speciilor. Specimenele colectate sunt apoi trimise pentru sortare înainte de a fi expediate către laboratoarele de secvențiere. Datele sunt apoi partajate online. „Vom putea să ne uităm la o specie și să ne dăm seama dacă este sau nu pe cale de dispariție și vom ști ce să facem pentru a o menține în viață”, a spus Blaxter.

Oamenii de știință au adăugat că decodarea ADN-ului nu va salva doar plantele și animalele pe cale de dispariție, dar că poate fi benefică în condițiile în care tot mai multe specii sunt amenințate.

Progresele puternice ale tehnologiei de secvențiere a genomului, ale calculatoarelor, ale automatizării și ale inteligenței artificiale au propulsat omenirea în pragul unui nou început în ceea ce privește înțelegerea, utilizarea și conservarea biodiversității.

Pentru prima dată în istorie, este posibilă secvențierea eficientă a genomurilor tuturor speciilor cunoscute și utilizarea genomicii pentru a ajuta la descoperirea celor 80-90% din speciile rămase, care sunt în prezent ascunse științei.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version