Cauta

Autoritățile europene ne bagă, din nou, în priză. Atacuri ale gripei și virusului respirator sincițial

Se activează panica, pentru a forța vaccinarea

OMS, Comisia Europeană și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor au emis o alertă comună privind atacurile gripei și ale virusului respirator sincițial, care se suprapun peste amenințarea Covid. Astfel autoritățile fac apel la populație, în special copiii, să se vaccineze atât împotriva SARS-Cov-2, cât și împotriva gripei, pentru a se proteja de infecții.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, directorul regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge, și directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, Dr. Andrea Ammon, au emis o declarație comună în care au avertizat că epidemia de gripă a sezonului 2022-2023 a început mai devreme în regiunea europeană. Totodată, aceștia au arătat că există o creștere a îngrijorărilor legate de virusul respirator sincițial (RSV) și de amenințarea Covid-19.

”Regiunea se confruntă în prezent cu o circulație în creștere a gripei și a RSV. Împreună cu Covid-19, se preconizează că acești viruși vor avea un impact mare asupra serviciilor de sănătate în această iarnă. Acest lucru evidențiază cât de important este pentru grupurile vulnerabile să se vaccineze împotriva gripei și Covid-19, precum și pentru ceilalți, care trebuie să se protejeze pe ei înșiși și pe alții de infecții. Vedem deja viruși gripali (A și B) care circulă în diferite părți ale regiunii. Deși circulă printre toate grupele de vârstă și în special la copiii de vârstă școlară, virusurile gripale A cauzează de obicei boli severe, în special pentru persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni cronice”, se arată în declarația comună a autorităților europene. Oficialitățile europene susțin că un număr tot mai mare de persoane sunt internate în spitale din cauza gripei, populațiile de 55 de ani reprezentând aproape jumătate din spitalizările raportate pentru gripă.

Infecții respiratorii la copii

În 23 de țări din UE care au raportat date privind infecția respiratorie acută severă (SARI), pacienții spitalizați au fost diagnosticați în principal cu virusuri de tip B (85%), copiii cu vârsta de patru ani și mai mici fiind cei mai des afectați. Virusul respirator sincițial a fost, de asemenea, în creștere din octombrie în aproximativ 20 de țări, care se confruntă cu o activitate intensificată a acestui virus. Potrivit autorităților europene, ratele de cazuri de Covid-19, internările în spitale și în unitățile de terapie intensivă (UTI) și ratele de deces sunt în prezent scăzute în comparație cu ultimele 12 luni, dar această situație s-ar putea schimba pe măsură ce apar noi variante, boala continuând să pună în presiune resursele de asistență medicală.

”Având în vedere impactul continuu al pandemiei de Covid-19 și impactul asupra circulației și asupra sănătății altor agenți patogeni respiratori, este o provocare să prezicem cum se va dezvolta noua perioadă de iarnă. Având în vedere acest lucru, nu ne putem permite să devenim mulțumiți. Trebuie să intensificăm programele de vaccinare și măsurile de pregătire în întreaga regiune. Necesitatea de a proteja sănătatea populațiilor noastre, în special a celor mai vulnerabile, este la fel de puternică ca întotdeauna. Continuăm să îi încurajăm pe cei mai vulnerabili – persoanele în vârstă, femeile însărcinate, persoanele cu afecțiuni de bază, cum ar fi boli de inimă și lucrătorii din domeniul sănătății – să se vaccineze împotriva gripei sezoniere și a Covid-19. Vaccinarea reduce șansele de a fi infectat și reduce riscul de îmbolnăvire severă de Covid-19 și gripa sezonieră”, se mai precizează în declarația comună.

Revine masca de protecție

Comisia Europeană, OMS și ECDC îndeamnă cetățenii europeni să se protejeze prin spălarea regulată a mâinilor și purtarea măștilor potrivite, în special atunci când se află în locuri aglomerate, închise, cu ventilație inadecvată. ”Recomandăm clinicienilor să ia în considerare tratamentele antivirale timpurii și profilaxia pentru gripă, RSV și Covid-19, conform ghidurilor naționale, pentru cei care sunt expuși riscului de boală severă, pentru a preveni rezultatele severe și pentru a reduce sarcina asupra sistemelor de sănătate. Doar fiind pregătiți, vigilenți și continuând să facem ceea ce știm că funcționează, vom putea depăși provocarea din această iarnă”, se mai arată în documentul citat.

Ultimele stiri

  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Bursa este pe moarte!
  • Exit mobile version