Cauta

Polițiștii, loviți din nou. MAI, acuzat că le fură banii

Marcel Vela, somat să acorde drepturile salariale ale polițiștilor

Copiii angajaților din sistemul de apărare și ordine publică nu au drepturi. Cel puțin aceasta este concluzia după ce MAI a decis că polițiștii nu beneficiază de majorare salarială în cazul închiderii școlilor, conform legii, dacă partenerele sau partenerii de viață nu lucrează în sistem sau în domeniul medical. Astfel, polițiștii sunt nevoiți să își lase copiii singuri acasă sau să plătească bone cu aproape tot salariul pe care îl câștigă.

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol a cerut Ministerului Afacerilor Interne să reglementeze de urgență situația plății majorărilor salariale pentru angajații din sistem care au copii, în cazul în care celălalt părinte nu lucrează în sistemul de apărare și ordine publică sau în sistemul sanitar. Aceasta consideră că este o discriminare la adresa polițiștilor, care sunt obligați să își cheltuie tot salariul pentru plata bonelor. ”MAI vrea să fure banii părinților polițiști pentru că au trecut mai bine de 3 săptămâni de când copiii au început cursurile, iar sute de unități de învățământ, fie sunt închise, fie își desfășoară programul online sau redus, timp în care polițiștii, în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 147/2020, nu pot beneficia de zile libere. Ministerul Afacerilor Interne a tăcut mâlc în toată această perioadă, nu a venit cu vreun sprijin sau lămurire pentru inspectoratele generale aflate în subordine, ba mai mult, în cadrul unei videoconferințe ce a avut loc săptămâna trecută, a transmis șefilor structurilor de resurse umane și financiare să interpreteze în defavoarea polițiștilor prevederile actului normativ”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol. Potrivit actului normativ invocat, angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere pentru supravegherea copiilor. Totodată, în cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre aceste domenii, doar unul dintre aceștia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada în care unitățile de învățământ sunt închise.

Ordonanța, în mod deliberat, ambiguă

În Ordonanța Guvernului 147 a fost omis cazul în care soția sau soțul angajatului MAI lucrează în afara sistemelor de apărare și sanitar, lăsând loc de interpretare discreționară a ministerului. ”Ministerul Afacerilor Interne vine cu o interpretare care încalcă orice regulă a semanticii, concluzionând că, dacă unul dintre părinți lucrează în mediul privat sau în alt domeniu decât cel sanitar sau militar, chiar dacă va face dovada că nu a beneficiat de zile libere, părintele polițist nu va putea primi  această majorare de 75%. În acest caz  polițiștii sunt în situația în care  nu vor avea în grija cui să-și  lase copiii și nici nu vor avea posibilitatea angajării unei bone, întrucât prețul acestor servicii  încep de la 1.500 lei și depășesc uneori 3.000 lei. Mai mult, atât MAI, cât și Guvernul României, prin astfel de interpretări aduse în defavoarea polițiștilor, nu încearcă decât să destabilizeze economia și mediul privat, în condițiile în care acesta e vulnerabil și șubrezit de pandemia de coronavirus, iar prin acordarea liberelor angajaților din acest mediu, fie se creează un blocaj, fie acei angajați riscă să își piardă locul de muncă. Aceste măsuri disperate pentru a se face economie la bugetul de stat, nu reprezintă decât o palmă dată atât polițiștilor și cadrelor medicale, cât și angajaților și angajatorilor din mediu privat. Solicităm Ministerului Afacerilor Interne să vină de îndată cu precizări clare, documentate și asumate, pentru că polițiștii și copiii acestora au nevoie de suport”, se mai arată în comunicatul Sindicatului Polițiștilor Europol.

100 de lei pe zi

Sindicaliștii de la Europol ne spun că această majorare pentru neefectuarea zilelor libere în cazul închiderii școlilor ar însemna 100 de lei pe zi pentru un polițist. ”Din 14 septembrie MAI ba se spune că emite normele de aplicare ale Ordonanței, ba că nu le emite și iată că până în prezent nimeni nu și-a asumat nimic, decât verbal, în videoconferință. Este o situație tipică în Ministerul Afacerilor Interne, această fugă de asumare și răspundere atunci când este vorba de plata drepturilor salariale ale polițiștilor, așa cum au făcut și cu plata sporurilor pentru studii superioare. S-a creat o situație imposibilă, pentru că, dacă celălalt părinte lucrează în privat și îndrăznește să ceară zile libere pentru supravegherea copiilor riscă să își piardă locul de muncă. Ar trebui ca ministerul Vela, între ședințele foto cu animale, să se mai ocupe și de problemele polițiștilor”, ne-a declarat Marius Iconaru, secretar general al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Ultimele stiri

  • Accidentul de la 2 Mai. Tatăl tinerei ucise: „Am dorit de la prima înfăţişare să-l văd pe cel care mi-a omorât copilul” – VIDEO
  • Străzile din Bucureşti, mai nesigure decât cele din Bronx. Mărturia femeii atacate, din senin, de un bărbat, în Sectorul 2 (VIDEO)
  • Criteriul în funcţie de care se modifică data la care ieşi la pensie. Iată cum îţi calculezi ziua precisă în care te retragi din câmpul muncii!
  • O nouă pomană electorală în 2024. Ce a anunţat ministrul Agriculturii poate fi, de fapt, o lovitură majoră pentru producătorii din România
  • Euroins a dat România în judecată! Suma în litigiu: peste 500 de milioane de euro! Ce acuze aduc bulgarii
  • UPDATE. Termen în dosarul 2 Mai, cu noua judecătoare. Vlad Pascu, adus la instanță – VIDEO
  • Luptă pe piaţa articolelor sportive, în România. Decathlon primeşte o concurenţă puternică din Marea Britanie
  • Femeie în scaun cu rotile, batjocorită în Craiova Olguței Vasilescu. Un șofer de autobuz i-a închis în nas ușile și a refuzat să coboare rampa de acces!
  • Globalizarea muncii în România. Indienii din corporaţii, plătiţi prost, dar nici nu-şi dau interesul. Angajaţii români, exasperaţi!
  • Comunicat de presă PRAKTIKER REAL ESTATE ROMÂNIA SRL
  • Exit mobile version