AcasăRecomandariPolițiștii, furați la salarii cu câte 10.000 de euro

Polițiștii, furați la salarii cu câte 10.000 de euro

MAI a făcut economie de 750 milioane de euro din salariile polițiștilor

Aproape 10.000 de euro a pierdut fiecare polițist din MAI prin neacordarea drepturilor salariale stabilite prin lege pe o perioadă de șapte ani, care între timp s-a prescris, susțin sindicaliștii de la Europol. Pentru drepturile neachitate din ultimii trei ani plata eșalonată ar putea începe din octombrie, dacă se va face rectificarea bugetară.

La negocierile cu cei din conducerea Ministerului de Interne pentru elaborarea normelor privind aplicarea prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului militar, polițiștilor și personalului civil din MAI, sindicaliștii din Poliție nu au obținut mare lucru. ”În ce privește calculul retroactiv pentru plata drepturilor salariale, s-a stabilit că vor fi emise două acte administrative distincte. Primul va avea în vedere perioada ianuarie 2017 – ianuarie 2020, iar al doilea, perioada februarie 2020 până la momentul aplicării noului salariu de funcție. Cu privire la termenele efective în care se va realiza plata acestor drepturi, precizăm că nu avem un răspuns, singura afirmație a fost în sensul că după ce toți ordonatorii de credite vor finaliza situațiile cu modificările salariilor de funcție, se va efectua și plata, unitar către toate unitățile”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Reprezentanții Europol susțin că drepturile salariale neacordate din 2010 până în 2017 au fost pierdute definitiv. ”Dreptatea pentru salariile polițiștilor este realizată doar pentru ultimii trei ani de zile. Restul timpului, de șapte ani, practic au fost furați de MAI și nimeni nu răspunde pentru așa ceva, nimeni nu le dă banii înapoi. Vorbim de aproximativ 1.000-1.500 de euro pe an, ceea ce înseamnă, cu actualizare la inflație și dobânzi, cam 10.000 de euro pentru fiecare dintre cei 75.000 de polițiști. În ce privește banii pe ultimii trei ani, este posibil să se înceapă să se ia din octombrie, pentru că acum ni s-a spus că nu există fondurile necesare și că se așteaptă rectificarea. Dacă vor fi bani, polițiștii vor primi în plus, timp de 5 ani, cât este eșalonarea, între 200 și 400 de lei la salariu”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

S-au mai limitat drepturi

Sindicaliștii din MAI susțin că la ședința de Dialog Social de la Ministerul de Interne s-a încercat mai mult limitarea unor drepturi, inclusiv indemnizația de mutare. ”Dacă instituția avea nevoie de tine într-o anumită localitate, aveai termen de 6 luni să îți schimbi domiciliul și, în această perioadă, puteai solicita indemnizația de mutare, de 600-700 de lei, care compensa acest disconfort de a fi mutat dintr-o parte în alta. Acum au redus termenul de mutare definitivă de la 6 luni la 30 de zile. Dacă în 30 de zile nu ți-ai schimbat domiciliul pierzi acea indemnizație de mutare. O mare nedreptate este ce au făcut cu sporul de studii supeioare, pe care l-au lăsat la latitudinea șefilor nemijlociți. Vă dați seama că șefii nemijlociți vor aștepta îndrumări, care vor veni pe cale neoficială și se vor aproba foarte puține sporuri, ca să limiteze cât mai mult acordarea acestui drept.

În realitate vorbim despre a deține sau nu o diplomă de studii superioare și despre un spor care se aplică la toți bugetarii.Vom asista la un haos în privința modului de interpretare, în condițiile în care șefii nemijlociți vor trebui să aprecieze (fără să fie indicate pe baza căror criterii) dacă studiile superioare absolvite îl ajută pe polițist în exercitarea atribuțiilor de serviciu.Mai exact, pentru eliminarea discriminărilor salariale, dacă înainte de 2010, un polițist care lucra la ordine publică și beneficia de spor de studii superioare pentru faptul că a absolvit o instituție de învățământ superior din domeniul economic, o corectă aplicare ar însemna ca oricărui alt polițist care lucrează la ordine publică și a absolvit o facultate similară să i se acorde suma compensatorie reprezentată de sporul de studii superioare. Iar procentul de 25% nu se raportează la salariul de funcție înscris pe fluturașul de salariu, ci la salariul funcției îndeplinite plătit la nivelul lunii decembrie 2009, adică aproximativ 550 lei”, a mai afirmat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.267 afisari

9 COMENTARII

  1. Cum să spuneți că guvernul a furat bani de la polițiști câtă vreme poliția este în subordinea guvernului, ?

  2. Pe cand un titlu similar ;De 13 ani pensionari agricultori din Timis furati la pensie prin neaplicarea legii 250/2007 din cauza incompetentei celor care trebuia s-o aplice.

  3. @ Considerați totuși că a trebui să li se diminueze programul de lucru corespunzător cu sumele neprimite, deci pentru sumele pe care le revendică să li se acorde libere de la programul de lucru, ?

  4. @ Remarcați și că sistemul cu reducere programului de lucru ar putea fi aplicat și altor categorii de salariați bugetari care solicită creșteri salariale motivate de încărcătura programului de lucru și restricțiile implicate de exercitarea profesiilor și funcțiilor pentru care au fost angajați, ?

  5. @ Deci, apreciați că este firesc că dacă nu au bani să le plătească salariile să le reducă programul de lucru în mod corespunzător ,cu ceea ce bugetul și programul de guvernare poate oferi, combătând în așa mod și efectele secundare nedorite datorate încărcăturii necorespunzătoare și nebenefică a programului de lucru din activitatea din sectorul public, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger