Cauta

E oficial! Curentul se va scumpi din cauza taxei de stalp

Autoritatile au recunoscut faptul ca taxa pe stalp se va regasi in facturile consumatorilor casnici, care vor fi obligati sa plateasca preturi cu cateva procente mai mari. Statul s-a lansat in aceasta costisitoare aventura fiscala pentru a putea scadea CAS la angajatori.

Niculae Havrilet a precizat ca energia electrica se va scumpi cu 2%

Uzual numit „taxa pe stalp”, noul bir impus firmelor se va regasi inclusiv pe factura de energie electrica platita de consumatorii casnici. Acest lucru a fost confirmat de presedintele Autoritatii de reglementare in domeniul energiei (ANRE), Niculae Havrilet, care a estimat ca tarifele din domeniu ar urma sa se majoreze cu pana la doua procente.

Preturi majorate

Din acest an, firmele platesc, in doua rate (in 26 mai si 25 septembrie) taxa de stalp, fiind obligate sa achite la bugetul de stat 1,5% din valoarea investitiei in respectiva constructie speciala. Sunt vizate firmele care detin: centrale hidroelectrice, centrale termoelectrice si nuclearo – electrice, statii si posturi de transformare, sonde de titei si gaze, cosuri de fum si turnuri de racire, constructii (stalpi) pentru transportul energiei electrice etc. Pe de alta parte, ANRE a dat un ordin prin care permite includerea in in tarife a taxelor sau impozitelor aparute „din senin”. In consecinta, firmele vizate, deci si producatorii de energie electrica si termica, vor include in pretul final taxa pe stalp.

Surse pentru reducerea CAS

O delegatie a FMI a sosit, ieri, la Bucuresti, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv semnat cu Romania. Tema principala a discutiilor a reprezentat-o, evident, reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS la anagajatori, propusa de Guvernul Ponta. Sigur, autoritatile noastre sunt darnice cand fac acte de „caritate” pe banii altora, astfel ca reducerea propusa va fi acoperita din taxa de stalp, achitata finalmente de toti consumatorii de energie electrica.

Ultimele stiri

  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Iliescu riscă închisoare pe viață. Cum a întâmpinat-o pe prima procuroare care se ocupă de dosarul mineriadei
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Erdogan îl amână pe Biden. Nu mai are loc întâlnirea de pe 9 mai
  • Traian Băsescu explică unde s-a produs întârzierea aderării la Schengen: „Eram intrați de 10 ani”
  • Gabriela Firea neagă acuzațiile cum că planurile urbanistice de sector din mandatul său ar fi fost ilegale: „Vorbe în vânt!”
  • Exit mobile version