Cauta

Viktor Orban a semănat SCANDAL pe scena politică din România. Coaliţia s-ar putea rupe din cauza premierului maghiar

Kelemen Hunor, cel care este şi vicepremier, a reacţionat după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut clarificări pentru că liderii UDMR au aplaudat declarațiile rasiste și antieuropene ale lui Viktor Orban.

Şeful UDMR a refuzat să explice aplauzele de la Băile Tușnad și a spus că nu e cazul să să se discute despre o criză în coaliţia de guvernare. El a adăugat că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tuşnad despre România şi despre autorităţile de la Bucureşti.

Respinge o criză în coaliţie

Kelemen Hunor respinge ferm orice ipoteză că actuala coaliţie de guvernare ar putea travsersa o criză.

Nu trebuie să vorbim în niciun caz despre o criză în coaliţie. O criză în coaliţie este dacă nu se respectă programul de guvernare, dacă nu se respectă acordul de coaliţie, dacă nu putem să ne înţelegem pe subiecte din programul de guvernare, de pe agenda noastră politică, dacă cineva dintre noi face ceva împotriva intereselor generale sau specifice ale României şi nu este cazul în coaliţie.

Fiecare şi-a făcut treaba, discutăm, punem în aplicare programul de guvernare, căutăm soluţii la problemele cetăţenilor şi la problemele cu care ne confruntăm cu toţii, dar un conflict în interiorul coaliţiei pe un discurs al unui om politic, indiferent cine e acel om politic din Uniunea Europeană, nu cred că este cazul, că nu lezează, nu atinge în niciun fel coaliţia, performanţele coaliţiei.

Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie. Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuţie”, a declarat liderul UDMR.

UDMR condamnă agresiunea Rusiei

Kelemen Hunor a reafirmat poziţia „extrem de clară” a UDMR de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Nu suntem de acord cu războiul, nu suntem de acord cu nicio modalitate de a ataca un stat suveran şi, din acest punct de vedere, n-am avut şi nu avem dispute în coaliţie.

Deci, cu toţii suntem de acord cu această poziţie de la bun început. De altfel, poţi să critici anumite decizii luate de colegii tăi la nivel de Uniune Europeană, unde, sigur, şefi de stat şi de guvern reprezintă Uniunea Europeană, ei iau decizii împreună, ei iau decizii în consens, e cultura consensului în Uniune. Asta nu înseamnă că nu poţi să critici anumite atitudini.

Poţi să critici. Şi România poate critica, şi Ungaria poate critica, şi Franţa şi toţi cei care sunt în Uniune, fiindcă nici în tratatele europene, nici în tratatele de aderare nu scrie nicăieri că libertatea de exprimare şi libertatea de a avea o opinie nuanţată, diferită sunt interzise. Nu există aşa ceva!”, a mai spus vicepremierul Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a menţionat că „Viktor Orban a făcut nişte clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susţinut la Tuşnad, precizând că condamnă rasismul şi că nu a fost o declaraţie aşa cum a fost prezentată şi probabil că acea propoziţie greşită, interpretabilă, a fost scoasă din context şi a fost interpretată”.

Ultimele stiri

  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Omul care l-ar ajuta pe Trump să răstoarne economia globală
  • Exit mobile version