Cauta

Situația de pe front este “îngrozitoare”. Zelenski pierde – câștigă Putin?

Soldații ucraineni sunt copleșiți de un inamic superior numeric, iar ajutorul SUA și UE este blocat

Ucraina se află în defensivă: duce lipsă de proiectile de artilerie și de rachete de apărare aeriană pentru a-și proteja orașele de atacurile rusești, iar asistența vitală din partea UE și a SUA este blocată în procesul de aprobare.

În mod public, oficialii ucraineni spun că vor continua lupta împotriva forțelor de invazie ale Rusiei chiar dacă sprijinul aliaților nu va veni. Dar rapoartele de pe front arată că situația de acolo este din ce în ce mai gravă, „îngrozitoare” după cum a declarat un diplomat european pentru Bloomberg. Soldații ucraineni sunt copleșiți de un inamic superior numeric.

Recentele valuri de atacuri cu rachete rusești au ucis zeci de persoane la Kiev și în alte orașe, deoarece apărarea antiaeriană a Ucrainei nu mai dispune  în mare măsură de interceptoare scumpe furnizate de aliați.

Pe măsură ce invazia Rusiei intră în al treilea an, luptele s-au transformat într-un război de tranșee cu drone care lasă puține șanse ca oricare dintre părți să o surprindă pe cealaltă de-a lungul frontului. Dar pentru a susține această „apărare activă”, așa cum este cunoscută abordarea, Ucraina va avea nevoie de provizii constante de obuze de artilerie și alte muniții.

Aliații europeni vor fi cu mult sub nivelul de un milion de proiectile pe care au promis să le livreze până la 1 martie, furnizând doar 600.000, pe fondul întârzierilor persistente în producție și al îngrijorărilor legate de epuizarea stocurilor.

„Rușii poate continua să tragă cu artileria în timp ce infanteria lor atacă pozițiile ucrainene”, a declarat Ann Marie Dailey, cercetător la Rand Corp. și ofițer în rezerva armatei americane. „Aceasta nu este o luptă avantajoasă pentru Ucraina”.

Problemele vin în contextul în care comandanții ucraineni caută să mențină  linia frontului de aproape 1000 de kilometri în acest an, dar fără să încerce o descoperire majoră după ce contraofensiva de anul trecut a fost un eșec.

La Washington, pachetul de asistență de 60 de miliarde de dolari propus de Casa Albă este blocat de luni de zile din cauza opoziției republicanilor de linie dură. În timp ce administrația Biden continuă să spună Kievului și celorlalți aliați că se așteaptă să obțină aprobarea în cele din urmă, îndoielile cresc pe măsură ce campania prezidențială se intensifică.

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc la 1 februarie pentru un summit de urgență în încercarea de a  depăși opoziția guvernului Ungariei și  a  debloca ajutorul de 50 de miliarde de euro. Dacă acest efort eșuează – așa cum s-a întâmplat în decembrie – blocul va trebui să găsească o modalitate de a finanța sprijinul pentru Ucraina fără Budapesta. Cel mai probabil va fi vorba de un împrumut major, cu consecințe directe asupra contribuabililor europeni.

Și chiar dacă ajutorul UE va fi acordat, lipsa sprijinului american va fi resimțită de forțele ucrainene pe câmpul de luptă până la sfârșitul primăverii.

SUA au făcut presiuni asupra Kievului pentru a-și expune mai clar planul de război pentru acest an, având în vedere constrângerile legate de sprijin. „Ucraina se află în mod inevitabil în defensivă „, subliniază Ben Barry, analist militar la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Moscova  ar putea să amâne orice încercare serioasă de negociere cu Washingtonul până după alegerile prezidențiale americane din noiembrie, în speranța unui al doilea mandat pentru Donald Trump, care a declarat că ar face o înțelegere rapidă pentru a pune capăt războiului. O astfel de înțelegere înseamnă un câștig pentru Putin și o înfrângere pentru Zelenski.

Ultimele stiri

  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Exit mobile version