AcasăPoliticaNegocieri între Ucraina și Rusia? Putin ar fi singurul câștigător

Negocieri între Ucraina și Rusia? Putin ar fi singurul câștigător

O încetare a focului ar însemna un avantaj pentru Kremlin, în condițiile în care Occidentul nu are de gând să adopte o poziție de forță militară

La trei luni de la lăudata contraofensivă, forțele ucrainene nu au dat o lovitură decisivă. În timp ce războiul continuă, se adună voci  care îi îndeamnă pe liderii de la Kiev să negocieze o încetare a focului – iar Putin va spera că aceste voci vor fi amplificate și mai mult pe măsură ce se apropie campania prezidențială din Statele Unite.

 Dar nicio încetare a focului convenită în circumstanțele prezente nu va aduce pacea pe termen lung, scrie în Politico fostul președinte al grupului petrolier rus Iukos, Mihail Hodorkovski.

Din partea Ucrainei, scenariul este previzibil: Volodimir Zelenski nu va putea obține un sprijin public viabil pentru a negocia cu Kremlinul.

În schimb, Vladimir Putin s-ar poziționa în avantaj.În ciuda pierderilor grele, a izolării internaționale și a pagubelor economice, el  nu consideră situația actuală drept catastrofală. Mizează, de asemenea, pe faptul că Occidentul se va îndepărta de război.

Putin speră și așteptă un guvern american mai dispus să renunțe la unele dintre interesele sale europene. Ar fi un scenariu credibil.

În general, președintele rus va dori ca alegătorii să simtă că s-a câștigat ceva. Ar fi probabil de acord cu un aranjament care să-i permită să păstreze o parte din teritoriile ucrainene cucerite. Aici intervine oboseala războiului, resimțită și de Rusia și de Ucraina și de aliații ei. Oamenii mor în fiecare zi.

Pe scurt, Putin are mai multe motive pentru a se folosi de o încetare a focului doar pentru a lua o pauză, pentru a-și acumula stocuri de arme și pentru a dobândi noi resurse umane, înainte de a relua conflictul la momentul ales de el.

Cel puțin jumătate dintre cetățenii ucraineni din teritoriile capturate se vor opune ocupării lor, iar ciocnirile constante de-a lungul liniei de conflict vor fi aproape inevitabile, oferindu-i lui Putin o mulțime de scuze gata pregătite pentru a reîncepe războiul.

Prin urmare, o încetare a focului ar întări Rusia din punct de vedere militar – dar ce ar face pentru Ucraina?

Aprovizionarea cu arme și muniții ar înceta. „Garanțiile de securitate” promise de Occident nu se vor potrivi cu noua realitate. Desfășurarea forțelor NATO pe linia conflictului este exclusă. Posibila aderare a Ucrainei la alianța nord-atlantică este condiționată de sfârșitul războiului, nu de o încetare a focului.

Negocierile ar fi un moment prielnic pentru Putin de a slăbi politic Ucraina, în condițiile în care Occidentul  nu are de gând să adopte o poziție de forță militară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
627 afisari

4 COMENTARII

  1. ” Incetare a focului ” , ” asteapta un guvern american mai dispus ………….. ” . Mai e mult pana departe , e prea devreme pentru a trage concluzii , sa lasam timpul sa vorbeasca ,. nu se stie ce turnura pot lua evenimentele viitoare . Nu va avea loc nici o negociere fara acordul Ucrainei .

  2. Radule ii crezi pe rusi prea prosti ca sa spui ca ei asteapta o noua administratie SUA care sa le fie mai favorabila. Stiu si ei, ca toti oamenii, ca nu guvernele conduc politicile tarilor transatlantice cat si a coloniilor ca Romania.
    Pe de alta parte indiferent de situatia din campul de lupta rusii stiu sa negocieze pacea si nu numai.
    I-a si studiaza Pacea de la Paris din 1856. Rusii erau declarati invinsi de o alianta crestina vest europeana alaturi de musulmanii otomani in Razboiul Crimeii. Pierderilor rusilor desi invinsi au fost putin mai mici decat ale aliatilor care au venit la lupta cu tehnica moderna, unde doar televiziunea a lipsit. Pacat am fi vazut si noi filmat pe viu Sarja cavalerie britanice de la Balaklava, care la impresionat iremediabil pe poetul englez Alfred Tennyson. Cu toate acestea pacea nu le-a fost atat de neconvenabila rusilor, ba dimpotriva si cei mai castigati am fost noi romanii pentru ca rusii au spus ca nu vor mai interveni in Tarile Romane dar nici occidentul sa nu-si mai bage coada si uite asa in 3 ani s-a facut unirea Principatelor.
    Stiu rusii ce conditii si ce termeni sa puie in tratatele ce le negociaza.
    Dar nu uita studiaza in ce conditii rusii au semnat tratatul, are sa te bufneasca rasul.

  3. UCRAINA PE TINE SCRIE DEZASTRU !,IAR RUSII NU VOR IERTA TRADAREA ,VETI AVEA SOARTA GERMANIEI DIN 1945 !,IAR TERITORIUL VOSTR VA RAMANE ATAT CAT SA NU MAI INSEMNATI NIMIC CA SI PUTERE MILITARA SAU ECONOMIA .
    RUSIA ISI VA RELUA TERITORIILE CARE I-AU APARTINUT : NOVAIA RASIA ,CRIMEEA ,VA VENI PINA LA GURILE DUNARII !,O UCRAINA FARA IESIRE LA MARE E MOARTA !,POLONIA ISI ARATA COLTII SI ISI VA REVENDICA GALITIA CU LYVOV -ul,UNGURII VOR VREA TERITORIUL, DE CE NU SI ROMANIA ISI POATE CERE DREPTURILE .
    URMASII LUI BANDERA ISI ARATA COLTII DAR CU ATAT VOR RAMANE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger