AcasăPoliticaUcraina ridică steagul alb? Ajutorul Occidentului nu vine suficient de repede –...

Ucraina ridică steagul alb? Ajutorul Occidentului nu vine suficient de repede – Rusia are puterea

Contraofensiva de vară, anunțată de Kiev și de unii observatori occidentali ca fiind un punct de cotitură în război, nu a reușit să dea nimic care să se apropie de o lovitură decisivă împotriva forțelor rusești

Este Ucraina cu adevărat într-un „impas”? Experții avertizează că situația este mai gravă decât atât.

Contraofensiva de vară, anunțată de Kiev și de unii observatori occidentali ca fiind un punct de cotitură în război, nu a reușit să dea nimic care să se apropie de o lovitură decisivă împotriva  forțelor rusești.

Dacă se compară cu progresele rusești evaluate în aceeași perioadă, contraofensiva Ucrainei pare chiar mai puțin semnificativă. După cum observă analiștii americani, „Rusia a câștigat de fapt mai mult teritoriu pe parcursul anului 2023 decât Ucraina”.

Forțele ucrainene nu par să fie mai aproape de realizarea uneia dintre condițiile potențiale de victorie – și anume, recucerirea orașului Melitopol din sudul țării cu scopul de a face nesustenabilă prezența Rusiei în Crimeea – la sfârșitul lunii noiembrie  decât erau la începutul verii.

Administrația Biden se ceartă cu republicanii care nu vor să aprobe o finanțare pentru Ucraina în valoare de 100 de miliarde de dolari. „Nu știu dacă Ucraina poate supraviețui până în februarie 2024”, a recunoscut senatorul Chris Murphy.

Lipsa de progrese semnificative pe câmpul de luptă, împreună cu costurile tot mai mari pentru Ucaina și pentru susținătorii săi occidentali, a stimulat tot mai mult concluziile că războiul se îndreaptă spre – sau se află deja într-un impas.

„Occidentul nu poate furniza ceea ce are nevoie Ucraina. Aceasta nu este o formulă pentru un impas; este o formulă pentru o eventuală prăbușire sau capitulare a Ucrainei”, a declarat George Beebe, expert militar și  director al departamentului Grand Strategy la QI.

O viziune susținută și de fostul locotenent-colonel al armatei americane Daniel Davis, Senior Fellow la Defense Priorities: “În ciuda armelor trimise de Occident în Ucraina – tancurile Ambrams și Leopard, rachetele Patriot – nu s-a schimbat absolut nimic, cu excepția numărului de victime”.

Lipsa continuă a unei producții suficiente de muniție din Occident înseamnă că trupele ucrainene se vor confrunta cu o penurie tot mai mare pe front.Zeci de mii de obuze de 155 mm, destinate inițial Ucrainei, au ajuns până la urmă în Israel în săptămânile care au urmat atacului Hamas.

„Anul viitor și, probabil, în această iarnă, nu cred că este nerezonabil să ne așteptăm ca armata ucraineană, la un moment dat, să cedeze efectiv”, a avertizat Davis.

Și trupele rusești au inițiativa pe câmpul de luptă: au lansat noi atacuri de la începutul lunii octombrie pentru a înconjura orașul Avdiivka, puternic fortificat, ca un pas cheie pe calea consolidării controlului asupra regiunii estice Donețk.  Aceste operațiuni sunt un preludiu la o campanie ofensivă mai amplă.

În absența unor rampe de ieșire diplomatice, avantajele crescânde ale Rusiei ar putea ajunge în cele din urmă la o masă critică și s-ar putea traduce prin capacitatea de a impune un fapt împlinit Kievului și partenerilor săi occidentali.

author avatar
Radu Jacotă Redactor