Cauta

S-a stricat transparența. Ordonanțele de urgență, trecute la secret

Guvernul aruncă în aer transparența decizională

Guvernul a elaborat normele metodologice de aplicare a ordonanței care îngroapă transparența decizională. Potrivit proiectului de act normativ, ordonanțele de urgență vor fi date în secret și vor fi publicate direct în Monitorul Oficial. Și asta pentru că circumstanţele excepţionale, soluţiile imediate care se impun și atingerea adusă interesului public, care obțin scutire de la dezbateri publice, sunt invocate în toate ordonanțele de urgență.

Proiectul de act normativ care elaborează normele metodologice ale ordonanței care schimbă din temelii transparența decizională a fost deja emis de Guvern. Astfel, potrivit acestuia, toate actele normative care întrunesc condițiile legate de circumstanţele excepţionale, soluţiile imediate care se impun  și atingerea adusă interesului public nu vor mai intra în dezbatere publică, fiind direct adoptate și publicate în Monitorul Oficial. Cele trei condiții însă se regăsesc în toate ordonanțele de urgență.

Potrivit definiției oficiale, ordonanța de urgență este un act normativ emis de Guvern în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată. În fapt, în toate notele de fundamentare care însoțesc aceste acte ale Guvernului se face precizarea că ”aceste elemente vizează interesul general public şi constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”, sau ”având în vedere că elementele menționate vizează interesul public și strategic, și constituie o situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”.

Totodată, scutire de la dezbaterea publică a actelor normative vor primi și cele care conțin informaţii clasificate, activităţi comerciale sau financiare, pe motiv că ar fi afectat principiul concurenţei loiale, și datele personale existente în aceste acte legislative. Dezbaterea publică, prin transparența decizională, nu înseamnă doar accesul la informații, ci și posibilitatea de a semnala și a opri un derapaj al celor aflați la guvernare, patronatele și sindicatele având un rol extrem de important.

Procedură de urgență

Potrivit normelor metodologice ale OUG 16/2022, circumstanțele excepționale, care pot determina ca proiectele de acte normative să fie supuse adoptării în procedura de urgenţă prevăzută de reglementările în vigoare, sunt acele împrejurări care exprimă un grad mare de abatere de la obişnuit sau comun şi au un caracter obiectiv, existenţa lor nedepinzând de voinţa autorității sau a instituției publice inițiatoare, care, în asemenea împrejurări, este constrânsă să reacţioneze prompt pentru apărarea unui interes public.

De asemenea, autoritatea sau instituția publică inițiatoare care recurge la procedura de urgență trebuie să justifice în documentele de motivare și prezentare publicate inclusiv pe site-ul propriu, îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții: circumstanțe excepționale care să impună adoptarea, soluții imediate pentru evitarea unei grave atingeri aduse interesului public.

”În cazul inexistenței sau nejustificării urgenței adoptării actului normativ, autoritatea sau instituția publică inițiatoare are obligația aplicării procedurii de transparență decizională potrivit legii și prezentelor norme metodologice”, se arată în proiectul de act normativ.

Se caută ”victimele” viitoarele reglementări

Normele metodologice ale transparenței decizionale prevăd, în cazul celorlalte acte normative, obligativitatea instituțiilor de a identifica grupurile de persoane fizice sau persoane juridice, inclusiv autorităţi publice ce pot fi afectate pozitiv sau negativ de propunerea de act normativ, respectiv de decizia administrativă, precum şi a altor tipuri de părţi interesate. Totodată, acestea trebuie să stabilească efectele asupra mediului macroeconomic, de afaceri, social și asupra mediului înconjurător, inclusiv evaluarea costurilor și beneficiilor.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare și  în aeroporturi.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

Ultimele stiri

  • Marcel Ciolacu a răspuns printr-un atac la Mircea Geoană când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale 2024
  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Iliescu riscă închisoare pe viață. Cum a întâmpinat-o pe prima procuroare care se ocupă de dosarul mineriadei
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Erdogan îl amână pe Biden. Nu mai are loc întâlnirea de pe 9 mai
  • Traian Băsescu explică unde s-a produs întârzierea aderării la Schengen: „Eram intrați de 10 ani”
  • Exit mobile version