Cauta

Războiul din Ucraina: Europa pierde cel mai mult, SUA câștigă, Rusia slăbește

Uniunea Europeană se va dovedi a fi cel mai mare perdant al războiului, indiferent de modul în care urmează să se desfășoare conflictul armat dintre Rusia și Ucraina după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea rezerviștilor. Consecințele pentru țările europene nu sunt doar șocurile economice resimțite de toate păturile sociale și o bunăstare pierdută, ci și implicațiile geopolitice apărute în urma prelungirii luptelor din Donbas.

Un prim semnal că lucrurile nu stau tocmai bine a fost dat de Banca Europeană de Investiții – ponderea întreprinderilor din UE care pierd bani, zice BEI, a crescut de la media normală de 8% la 15%, în primele luni de după începerea conflictului ruso-ucrainean. În același timp, datele mai arată că și procentul firmelor care riscă să intre în incapacitate de plată a datoriilor a crescut de la 10% la 17%, în aceeași perioadă analizată.

Așadar, semnale vin și de pe piața financiar-bancară. Ca să nu mai pomenim că anunțul lui Putin de miercuri a fost ca o lovitură în plin aplicată euro. Rezultatul s-a văzut la cursul de schimb, moneda UE pierzând din valoare câteva puncte.

UE, lăsată fără materii prime. Intenționat!

Chiar dacă nu toate țările europene depind într-o mare măsură de petrolul și gazele Rusiei, Moscova rămâne un furnizor atât de important pentru piețele internaționale încât întreruperea comerțului, în primul rând din cauza sancțiunilor dictate de la Washington, s-a tradus într-o explozie a prețurilor la utilități și alte produse; în foarte multe domenii, de la construcții la agricultură, chiar și în turism, costurile de producție au crescut până la un nivel neatins vreodată!

Iar Europa, din păcate, este cea mai lovită! De ce? În primul rând fiindcă în UE s-a distrus noțiunea de „producție”. Nu mai există, cel puțin nu în România! Am devenit toți niște importatori, consumatori, iar acum, o dată cu criza energetică, vedem cum prețurile au luat-o razna și pe piață nu mai sunt bani pentru satisfacerea nevoilor.

Greul sancțiunilor orchestrate de America este suportat nu de toată lumea, ci doar de UE, cu Germania ducând greul pierderii gazelor și a petrolului rusesc. Iar popoarele europene, în frunte cu românii, văd acum cum le fuge pământul de sub picioare din cauza „blatului” pus la cale, în SUA, de corporațiile care stăpânesc Administrația Biden. Fără gaz din Rusia, prețul acestei materii prime a luat-o razna, iar marii jucători din piața energetică au profitat din plin, facturând sume exorbitante pentru electricitatea livrată consumatorilor casnici!

Când inflația a devenit un flagel

Ca o consecință firească a capcanei (economice) americane întinse Europei, inflația a devenit un flagel al cărui impact grav se reflectă în calitatea vieții oamenilor din țările UE.

Prețurile multor produse de bază, cum ar fi grâul, îngrășămintele și gazele, sunt în continuă creștere, cu ultima estimare vizând o majorare de încă 10% până la sfârșitul anului în curs! Lanțul slăbiciunilor, așa poate fi numită situația de acum – majorarea prețurilor va înăbuși cererea, iar asta nu poate decât să afecteze producția și, într-un final, creșterea economică. În schimb, va impulsiona noi scumpiri la alimente și energie.

Este un cerc vicios pentru situația economică generală din țările Uniunii Europene, dar o realitate arhicunoscută la Bruxelles și pe care europarlamentarii o acceptă fără nicio remușcare.

Nu este de mirare că în multe orașe europene, de la Praga și până la Paris, din Napoli până-n Munchen au izbucnit protestele sociale (Bucureștiul încă nu s-a trezit din somnul rațiunii) împotriva sprijinului militar acordat Ucrainei. Oamenii de rând cer guvernelor naționale să se concentreze asupra nevoilor zilnice ale populației, s-au săturat să sufere ei din cauza/ de grija altora!

Nimeni nu contestă că cei mai afectați de explozia prețurilor sunt angajații cu salarii mici (azvârliți de Bruxelles în niște așa-zise „grupuri sociale vulnerabile”), doar că nimănui dintre cei aflați „la butoane” nu pare să-i pese!

Vocea UE pe scena internațională, tot mai stinsă

Dacă UE ar fi însemnat cu adevărat ceva pe scena internațională și ar fi reușit să se afirme, cumva, ca un bloc politic puternic și mai ales independent, atunci războiul din Ucraina ar fi putut fi evitat cumva. Iar SUA, cu toate jocurile lor și politica bățului prin gardul treburilor interne ale Europei, ținute la distanță!

Cum în fruntea UE sunt doar niște marionete manevrate de păpușarii din spatele cortinei, America a reușit să-și reafirme conducerea asupra Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Iar Uniunea Europeană, temându-se să stea pe propriile picioare, a urmat cu obediență calea dictată de Washington, doar că acum trebuie să plătească prețul.

În timp ce SUA au știut cum să-și urmeze interesul (fără sancțiuni impuse importului de uraniu și titan din Rusia, apropo de ipocrizia lui Biden), economia europeană și mai ales standardele de viață ale cetățenilor săi au fost puse la pământ.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • S.O.S la poarta AUR! Simion, scos din joc!
  • Baricada de la Inter reintră în actualitate ceva de speriat
  • Guvernul, făcut praf de economiști. Inflația va crește
  • Soarta criptomonedelor, la cheremul Americii?
  • Ministerul Energiei face jocul americanilor și îngroapă în datorii Nuclearelectrica
  • „Poarta Eroilor”, construită pentru valorificarea și promovarea patrimoniului cultural
  • Marea durere: criza costului vieții
  • Doamna Ursula s-a trezit la realitate: nu vrea să se alăture SUA într-un război comercial cu China
  • Noi reguli pentru fermierii români. Să nu mai producă dacă nu au cui să vândă
  • Exit mobile version