Cauta

Premierul Ciucă, declarații de ultimă oră despre majorarea pensiilor: „Procentul poate să fie de 15% sau…” – VIDEO

(sursa foto: Facebook/Guvernul României)

În timp mulți dintre ei, îndeosebi cei care au venituri mici, se gândesc la ce vor pune pe masă și la cum se vor descurca, în perioada următoare, cu plata facturilor, mai ales că se apropie iarna, seniorii nu scapă din vedere anunțurile decidenților, cu privire la creșterea pensiilor. Așteptând cifre concrete, dincolo de promisiuni.

Aflat vineri la Arad, șeful Guvernului și al PNL-ului, Nicolae Ciucă, a făcut noi declarații pe tema majorării pensiilor. Și a procentului cu care ar putea crește pensiile românilor. Ar putea fi vorba de o majorare cu 15%, dar și de o altă cifră – reiese din spusele premierului.

Analiză cu cifrele din buget pe masă

„Domnul preşedinte (Klaus Iohannis – n.red.) a legat acest procent de inflaţie şi afirm că este nevoie ca în continuare să ţinem cont de rata de inflaţie şi consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţiei, motiv pentru care procentul poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră.

Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pe anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care într-adevăr să fie susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii”, a afirmat Ciucă, vineri, într-o conferinţă de presă, la Arad.

Acesta a făcut o scurtă referire și la salarii. „Vă asigur că vom lua cât se poate de responsabil toate deciziile în acest sens. Vorbim şi de pensii şi de salariu, este clar că toată această situaţie deosebit de dificilă economic ne afectează pe toţi şi este nevoie să avem un set de măsuri şi decizii guvernamentale care să poată să menţină echilibru atât în viaţa socială, cât şi în cea economică”, a mai declarat Ciucă.

Ce spusese, recent, președintele Iohannis în provința creșterii pensiilor

Înainte de a participa, joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de toamnă, Klaus Iohannis a fost întrebat de presă referitor la majorarea pensiilor. Și la ce anume să se aștepte pensionarii de la 1 ianuarie 2023.

Dacă vorbim de creșterea pensiilor, trebuie să vedem un pic contextul mai larg. Știu că s-au vehiculat tot felul de propuneri, 10%, 11%, dar haideți să vedem lucrurile în contextul mai mare. Nu putem să așteptăm de la pensionari să plătească ei prețul crizelor. Și, în condițiile în care avem o inflație care trece de 15%, eu cred că ar fi corect, ar fi rezonabil ca această creștere a pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de această inflație. Și atunci, creșterea, după părerea mea, trebuie să fie mai mare decât a fost ea până acum vehiculată.

Nu știu dacă bugetul permite o creștere până în 15%, așa cum probabil s-ar aștepta lumea, ca să existe o compensare corectă cu inflația, dar eu cred că merită luate în considerare toate opțiunile și venit cu o creștere care compensează în bună măsură inflația”, a declarat Iohannis, de la Bruxelles.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version