Cauta

Întrebarea nucleară la care America nu răspunde niciodată

Care este scopul arsenalului nuclear american? Fiecare președinte al SUA, de la sfârșitul Războiului Rece încoace, a încercat să răspundă la această întrebare într-un raport oficial numit Nuclear Posture Review.

Și fiecare președinte american a fost mai mult sau mai puțin evaziv – acum inclusiv președintele Joe Biden, care și-a publicat NPR la sfârșitul lunii trecute, chiar și în timp ce Rusia duce un război în Europa, iar Vladimir Putin face amenințări nucleare abia voalate împotriva Ucrainei, a NATO și a Statelor Unite înseși.

Primul NPR, în 1994, a fost rezultatul unei inițiative a secretarului apărării al președintelui Bill Clinton, Les Aspin, de a se întreba ce ar trebui să facă SUA după Războiul Rece cu un arsenal nuclear care a fost conceput pentru a învinge un adversar sovietic care dispăruse între timp.

În mod nesurprinzător, documentul spunea efectiv că sistemul american, mai ales triada de bombardiere, rachete și submarine, era în regulă.În cadrul mandatului Obama, NPR  fost un document  care a păstrat intacte politicile și structurile anterioare.

Când Donald Trump a devenit președinte, mulți din comunitatea de securitate națională și-au ținut respirația pentru a vedea ce va veni de la un afacerist atât de ignorant în problemele nucleare.

Dar, în cele din urmă, revizuirea din 2018, deși cu o retorică ceva mai dură, nu a adus schimbări majore în politica americană. O adăugire semnificativă a fost ideea că Statele Unite ar putea răspunde la „atacuri strategice nenucleare” cu arme nucleare, dar Washingtonul și-a rezervat întotdeauna în mod implicit dreptul la un astfel de răspuns; administrația Trump a decis doar să o spună mai apăsat.

Și iată-ne ajunși la cel de-al cincilea NPR. Raportul lui Biden face câteva schimbări. Trump, de exemplu, a propus o nouă rachetă de croazieră nucleară lansată de pe mare. A fost o idee proastă și, ca urmare a deliberărilor, Biden a eliminat bugetul pentru aceasta. De asemenea, NPR-ul lui Biden renunță la o mare parte din limbajul lui Trump privind răspunsul la atacuri nenucleare, dar păstrează aceleași tipuri de forțe și strategii pe care americanii le-au folosit în timpul luptei îndelungate cu Uniunea Sovietică.

Triada nucleară este o idee bună, ar trebui modernizată cu mari cheltuieli, iar descurajarea nucleară este garanția supremă a securității naționale americane.

Și totuși, marile întrebări rămân fără răspuns. Există arsenalul strategic doar pentru a descuraja utilizarea unor arme similare împotriva SUA? Sau există pentru a lupta și a învinge într-un război nuclear? Soluția lui Biden este același compromis: America speră la o lume în care armele nucleare să descurajeze doar armele nucleare, dar acea lume nu există încă.

NPR-ul lui Biden se înscrie în ceea ce administrația numește „descurajarea integrată” și, ca un punct simbolic, a fost publicat nu ca un raport de sine stătător, ci împreună cu Strategia Națională de Apărare și cu revizuirea apărării antirachetă.

Ultimele stiri

  • Incident grav! Doi polițiști, împuşcaţi într-o secție de poliție din Paris – VIDEO
  • Trucul prin care românii pot să ajungă să păcălească automatele sistemului de reciclare și să ia bani şi pe sticle care nu sunt în program
  • Detalii îngrijorătoare în cazul lui Florin Piersic! Medicii ar lua în calcul să-i amputeze piciorul
  • Noi vești despre starea actorului Florin Piersic. Ministrul Sănătății: „Lucrul ăsta contează foarte mult”
  • Poza Zilei
  • Amiralul Horatio Nelson are de gând să elibereze Crimeea în doi timpi și trei mișcări
  • Alege ce citești
  • Iohannis cu Geoană, rocada mică, beleaua mare
  • S-a spart buba angajărilor pe pile la ANRE
  • 300.000 de lire sterline pentru „Șervețelul Messi”!
  • Exit mobile version