Cauta

Impasul războiului, cel mai bun scenariu la care Ucraina poate spera în 2024

Ucrainenii nu mai pot spera decât la o continuare a războiului înghețat, însă rușii demonstrează că pot trece rapid peste acest impas

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei s-a îndreptat către un impas: niciuna dintre părți nu a  câștigat  sau a  pierdut o cantitate semnificativă de teritoriu. Este ceea ce se numește un conflict înghețat și de lungă durată.

Dar, la doar câteva luni de la începerea anului, rușii au început să macine apărarea ucraineană și să avanseze – în special în est unde au capturat orașul industrial Avdiivka și o serie de localități mai mici în ultimele săptămâni.

Recenta dinamică a Rusiei – și îngrijorările continue legate de lipsa de armament și muniție din Ucraina, precum și de ajutorul american blocat – înseamnă că un impas ar putea fi chiar „cel mai bun scenariu” la care Kievul poate spera în acest an, a declarat pentru CNBC analistul militar Ben Barry.  “Rusia câștigă avânt pe fondul blocării ajutorului occidental, făcând lunile următoare critice pentru direcția conflictului”.

În cel mai rău caz, Ucraina ar putea vedea forțele rusești cum îi străpung pozițiile defensive de-a lungul unor părți ale liniei frontului.

Disponibilitatea Moscovei de a cuceri teritorii în fața numărului mare de victime, împreună cu o creștere a producției de obuze de artilerie, contrastează cu lipsa unei aprovizionări occidentale susținute de muniție de artilerie către Kiev.

Ofensive de vară

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat deja că Rusia plănuiește să lanseze noi ofensive la începutul verii, ceea ce face ca deficitul de muniție și armament să fie critic.

Barry a precizat că este probabil ca Rusia să organizeze o serie de atacuri majore în cursul primăverii și al verii, care sunt „menite să provoace victime ucrainene, să împingă apărătorii spre vest și să își extindă controlul asupra teritoriilor ocupate”, în special în Donețk și Luhansk.

Rusia, care a mobilizat deja câteva sute de mii de oameni, poate susține o campanie ofensivă pentru o perioadă de timp. De asemenea, și-a pus economia într-un cadru de război, cheltuielile militare totale reprezentând acum o treime din bugetul național și ajungând la aproximativ 7,5% din PIB.

Aprovizionarea cu muniție de artilerie și rachete balistice din Iran și Coreea de Nord schimbă balanța puterii de foc împotriva Ucrainei.

Rusia nu așteaptă calendarul occidental

Aliații occidentali tot promit mai mult sprijin pentru Ucraina, însă  livrarea de avioane de luptă F-16 și rachete cu rază lungă de acțiune  rămâne evazivă.

Există speranțe că un pachet de ajutor militar american de 60 de miliarde de dolari ar putea fi aprobat pe termen scurt, în timp ce Europa a convenit în martie asupra unui fond de asistență pentru Ucraina în valoare de 5 miliarde de euro. Problema este că Rusia nu așteaptă calendarul occidental.

Din acest motiv, Ucraina nu mai poate spera decât la o continuare a războiului înghețat. Însă rușii demonstrează că pot trece rapid peste acest impas.

Ultimele stiri

  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Polițiști înjurați și amenințați de mai mulți indivizi, în plină stradă. Imaginile publicate de Sindicatul Europol – VIDEO
  • Ciucă: „Șansa PNL este să aibă candidat la președenție”
  • SUA avertizează că nu acceptă un joc la două capete al Chinei. Ori cu occidentul, ori cu rușii!
  • VIDEO| Putin și Xi își anunță frăția și condamnă Statele Unite
  • Guvernul mai împrumută 1,3 miliarde!
  • Poza Zilei
  • Exit mobile version