AcasăPoliticaUcraina nu are cum să câștige: SUA deliberează, Rusia se reînarmează

Ucraina nu are cum să câștige: SUA deliberează, Rusia se reînarmează

Dacă și ajutorul american nu mai este o certitudine, atunci ucrainenii pot ridica steagul alb

Congresul SUA  nu va adopta o lege care să includă un nou ajutor pentru Ucraina decât în cel mai bun caz în luna aprilie, odată ce va fi abordat un alt termen limită bugetar. Rusia a câștigat avantajul pe câmpul de luptă.

Statele Unite au încetat să mai livreze  ajutoare Ucrainei din decembrie, iar mulți analiști militari consideră că forțele ruse ar putea declanșa o ofensivă majoră până în vară. Este o reconsiderare importantă de la evaluarea unui „război înghețat” sau „de tranșee”. Soldații ucraineni se confruntă  cu lipsa  de muniție –  au nevoie de 250.000 de obuze de artilerie pe lună.

Putin nu așteaptă calendarul Washingtonului

Deși Volodimir Zelenski nu se mai ridică cu pretenții în fața Occidentului de teama de a nu periclita ajutorul american, mulți ucraineni sunt îngrijorați de faptul că Statele Unite le întorc spatele. Dar Vladimir Putin nu așteaptă calendarul Washingtonului.

Următoarele câteva luni vor fi cruciale pentru apărarea Ucrainei, notează Foreign Policy. În timp ce SUA deliberează, Rusia se reînarmează: a primit peste 3 milioane de proiectile de artilerie din Coreea de Nord, peste 400 de rachete balistice din Iran și a construit fabrici pentru a-și produce propriile drone kamikaze.

Rusia a trecut la o economie de război,  cheltuiește 30% din buget pentru armată, injectând sume importante în sectoarele cheie. Putin a declarat că ar fi „ridicol” să se ia în considerare discuții de pace atunci când Ucraina are un deficit de muniție și când perspectiva unei ofensive  rusești este la orizont.

După atacurile Hamas din 7 octombrie  împotriva Israelului, Statele Unite au deviat aprovizionarea de  obuze de artilerie destinate Ucrainei către Israel, deoarece nu erau suficiente pentru ambele țări în același timp.

În prezent, obiectivul SUA este de a produce până la 100.000 de proiectile pe lună până la sfârșitul anului 2025 – semnificativ mai puțin decât cele 250.000 produse deja de Rusia. Uniunea Europeană a livrat Ucrainei doar o treime din cele un milion de obuze pe care le-a promis până în această primăvară.

Noua strategie industrială de apărare a UE, prima de acest fel, are ca prioritate creșterea și modernizarea producției de armament. Un angajament de a include Ucraina în achiziții comune pare un plan nerealist în condițiile actuale.

Iar un Donald Trump  reales în noiembrie poate îngropa toate speranțele lui Zelenski. De asemenea, va pune pune sub semnul întrebării eficiența NATO în fața Rusiei. Este limpede că Putin va exploata eșecul Occidentului de a realimenta Ucraina. Armata rusă se pune din nou în mișcare și poate recuceri toate orașele eliberate de ucraineni în 2022.

Occidentul s-a angajat să susțină Ucraina la vedere, dar calea spre victorie se scufundă în mlaștina incertitudinilor și fricii SUA și UE de o ciocnire directă cu Rusia. Dacă și ajutorul american nu mai este o certitudine, atunci ucrainenii pot ridica steagul alb.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.056 afisari

2 COMENTARII

  1. Asta se stia de la bun inceput. Si atunci de ce s-a intors Europa cu fundul in sus pentru un razboi care nu e al ei?

  2. Na To este varza ,Rusia are de 3 ori mai mult armament decit putregaiul Na To ,nu mai vorbim de ce tehnogie militara au patriotii rusi ,iar armata o cidentala ,25% homalai ,40% drogati ,10% pedofili si 5% transgenders SLAVA NATO

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger