AcasăPoliticaRusia poate să spargă apărarea Ucrainei până la vară

Rusia poate să spargă apărarea Ucrainei până la vară

Capacitățile militare ale SUA și UE puse la dispoziția soldaților ucraineni nu reușesc să demonteze mașinăria de război a lui Putin

Oficialii ucraineni sunt îngroziți de faptul că avansurile rusești ar putea căpăta un impuls semnificativ până la vară, dacă aliații Kievului nu pot crește aprovizionarea cu muniție.

Ministerul Apărării din Rusia deja a  informat despre „îmbunătăţirea poziţiilor” trupelor ruse în sudul și estul Ucrainei. Forțele ucrainene se luptă să țină piept atacurilor rusești, în timp ce raționalizează numărul de obuze pe care le pot lansa.

Greșelile comise de comandanții de pe linia frontului au agravat problemele cu care se confruntă apărarea ucraineană în jurul orașului Avdiivka, care a fost capturat de ruși luna aceasta.

Putin, susținut de marea majoritate a populației,  e de neclintit: a subliniat că Rusia va face „tot posibiliul” pentru a încheia războiul din Ucraina, iar  sistemul antiaerian hipersonic nu numai că a fost pus în funcţiune, „dar este şi folosit cu eficienţă ridicată pentru a atinge ţinte deosebit de importante în cursul operaţiunii militare speciale”.

Comandații ruși au adoptat o tactică  defensivă profundă și pregătită – greu de străpuns și bază pentru operațiuni de atac. Implicațiile pentru Ucraina sunt sumbre: fără o descoperire ofensivă,  războiul terestru devine o luptă de uzură în fața unui inamic superior numeric.

Pesimismul în rândul ucrainenilor și al aliaților săi a crescut de câteva săptămâni, deoarece au văzut cum forțele rusești preiau inițiativa pe linia frontului, în timp ce ajutorul vital din partea SUA este blocat în Congres. Căderea Avdiivka și a mai multor localități din apropiere alimentează temerile că apărarea Kievului nu va mai rezista.

„Ucraina poate începe să piardă războiul în acest an”, a declarat Michael Kofman, specialist în Rusia și Ucraina la Carnegie Endowment for International Peace, în cadrul podcastului War on the Rocks.

Putin nu a renunțat la obiectivul său inițial de a cuceri marile orașe, inclusiv capitala Kiev și Odesa. Dacă forțele rusești ajung la Odesa, ar putea închide rutele cruciale de export de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră și ar putea, de asemenea, să deschidă accesul către Moldova, unde regiunea separatistă Transnistria a făcut miercuri apel la Moscova pentru sprijin politic.

În funcție de rezultatele actualei campanii, Rusia va decide dacă va continua cu o înaintare lentă sau va acumula resurse pentru o lovitură mai mare pentru a străpunge liniile ucrainene în următoarele luni.

Președintele ucrainean Volodimir  Zelenski a recunoscut că lipsa de muniții afectează situația de pe front și a avertizat că Rusia plănuiește o nouă ofensivă în primăvară sau la începutul verii.

Pe de altă parte, Rusia ar avea nevoie de mult mai mulți soldați, dar și de tancuri și avioane pentru a lansa o ofensivă, a declarat amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO. Dar Occidentul uită ce resurse are Rusia – par inepuizabile.

Toată lumea spune că soarta Ucraine depinde de ajutorul occidental, dar capacitățile militare ale  SUA și UE puse la dispoziția soldaților ucraineni nu reușesc să demonteze mașinăria de război a lui Putin. Nu mai e mult până la vară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
786 afisari

7 COMENTARII

  1. Bravo ,Respect si mult succes in continuare pentru acesti patrioti care lupta de sute de ani impotriva Diavolului drogat si homalau occident al

  2. LECTIA AFGANISTANULUI N-A FOST DESTULA PENTRU BIDEN !, democratii de pe vremea lui Obama au inceput sa -si pregateasca rafuiala cu RUSIA ,o rafuiala sub steag fals.
    Rezultatele acestei rafuieli : !)au iesit la iveala acapararea terenurilor agricole a Ucrainei de americani !,2)cine a fost in spatele MAIDANULUI !,3) Instruirea armatei ucrainiene de catre americani,4)furnizarea de armament si munitie Ucrainei de americani ,5) testarea PE VIU a eficcacitatii unor arme mult laudate de americani si englezi,6) interesul UK de destabilizare a
    Rusiei si Germaniei ,7) sabotarea economiei UE de catre americani ,vezi criza energetica ,vezi sabotarea gazoductelor nord stream 1+2, 8) testarea pozitiei NATO fata de conflict pe post de VUVUZEA !,9) pozitia UE de vasal al Americii si preluarea cheltuielilor de razboiul din Ucraina ,10)SAHUL DAT DE PUTIN AMERICII prin atacul Hamas din Israel !,11) s-a testat potentialul adversarilor de asi adapta economia de la pace la razboi !,12) REZILIENTA RUSIEI la toate sanctiunile adoptate de America si tarile NATO.
    AVANTAJ NET RUSIA !!,AMERICA SI-A DOVEDIT NEPUTINTA SI CURVASARIA POLITICA.

  3. Pe allte saituri citesc ca ucrainenii le doboara toate dronele si rachetele, plus avioane si valuri de soldati. Si pierderi, nimic. Ceva nu se potriveste!

  4. Ucraina a castigat de mult razboiul. Asa afla romanii din presa. Moscova s a predat. Zelenzki va fi invitat la premiile Gopo!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger