Cauta

Guvernul are bani. Sporuri de risc pentru birocrații din prefecturi

Orban nu are bani pentru pensii și alocații, ci doar pentru sporuri la prefecturi

Cu un buget falimentar și cu împrumuturi făcute zilnic, Guvernul Orban a decis să mai crească niște salarii. Fiindcă tot se apropie alegerile, birocrații din prefecturi, instituții care aplică politica Guvernului în teritoriu, au fost unși cu niște sporuri de risc, pe motiv că se luptă din greu cu pandemia.

Personalul medical și polițiștii, trimiși în linia întâi, în contact direct cu bolnavii Covid, nu au depus niciun efort în comparație cu birocrații din prefecturi. Potrivit Guvernului, activitățile realizate de personalul din instituțiile prefectului au crescut în contextul pandemiei Covid-19, când au fost stabilite măsuri suplimentare în vederea prevenirii răspândirii infecției cu coronavirusul SARS COV-2. ”Astfel, toate structurile teritoriale ale autorităților și instituțiilor publice centrale, precum și celelalte autorități locale acționează pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, în mod integrat, sub coordonarea prefectului, care asigură aplicarea unitară a dispozițiilor autorităților publice centrale cu rol principal și de coordonare.

În acest context, personalul instituțiilor prefectului este angrenat în respectarea și îndeplinirea măsurilor susmenționate, în diminuarea cazurilor de îmbolnăviri/infectări cu Covid-19, în activitățile de control prin monitorizarea suplimentară a zonelor de risc identificate. Implicarea instituțiilor prefectului în activitățile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de Covid-19, în perioada stării de alertă, a presupus un volum mai mare de muncă și un risc suplimentar față de activitățile/atribuțiile curente desfășurate de către acestea”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern care instituie bani în plus la salariu pentru angajații prefecturilor.

I-ați văzut pe străzi?

Guvernul explică acordarea sporurilor de risc angajaților din prefecturi prin faptul că aceștia ar fi desfășurat activități de verificare a respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă, în zonele aglomerate, precum piețe, terase sau cluburi în aer liber, dar și în mijloacele de transport în comun, fapt ce ar fi presupus un risc suplimentar. La această motivație invocată de Executiv există un singur argument, acela că birocrații din prefecturi nu aveau atribuții de control și de sancționare a celor care nu respectau reglementările legale.

”De la începutul stării de alertă, au fost constituite grupuri de suport tehnic la nivelul instituțiilor prefectului pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, al căror secretariat este asigurat de către aceste instituții, fapt ce a condus, de asemenea, la un volum mai mare de muncă. În acest sens, se impune acordarea unui spor personalului din instituțiile prefectului, implicat în diferite activități de prevenire și limitare a infecțiilor cu noul coronavirus, în vederea asigurării unei măsuri de stimulare a funcționarilor publici care desfășoară asemenea activități”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ adoptat de Guvern.

Creștere de 30%

Pentru abnegația, dăruirea, eforturile depuse, precum și pentru riscurile uriașe pe care și le-au asumat, angajații prefecturilor vor primi un spor de 30% la salariul de bază, pe perioada stării de alertă instituită în condițiile legii, se arată în hotărârea de guvern. ”Acordarea sporului, în contextul celor menționate, va crește nivelul de responsabilitate și gradul de implicare ale instituțiilor prefectului pentru diminuarea cazurile de îmbolnăviri/infectări cu COVID-19. De asemenea, va crește gradul de respectare și de asigurare a regulilor de protecţie și de sănătate a oamenilor, implicarea în activitățile de control a instituțiilor în cauză, precum și monitorizarea suplimentară a zonelor de risc identificate”, susține Guvernul.

Ultimele stiri

  • Mai multe cutremure de gradul 4, produse în România
  • Iohannis se întâlnește astă seară cu Joe Biden
  • Florin Piersic, transferat de la Cluj în Capitală
  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Exit mobile version