Cauta

Epoca războaielor ieftine. Câștigători și perdanți

Armatele sofisticate nu mai produc o putere militară pe măsura cheltuielilor lor copleșitoare

Războaiele din Ucraina și din Orientul Mijlociu nu se desfășoară așa cum prevedeau analiștii militari și politicienii.

A existat un mare entuziasm în legătură cu tehnologia informatică care deschidea calea către un nou tip de război. Informațiile vor curge de pe câmpul de luptă la cartierul general și înapoi, oferind comandanților un control total asupra unor armate hipercomplexe, extrem de costisitoare, care vor copleși cu ușurință forțele mai slab echipate. Nu s-a întâmplat așa.

Cea mai eficientă forță a armatei ucrainene a fost reprezentată de mici unități independente înghesuite în buncăre chiar în spatele liniilor, echipate cu drone ieftine.

În momentul de față, Rusia are avantajul din toate punctele de vedere convenționale; are mai multe trupe, mai multe tancuri, mai multă artilerie, mai multă muniție și și o forță aeriană net superioară.

Totuși, rușii sunt limitatați la avansări lente, istovitoare, tranșee cu tranșee, deoarece orice încercare de asalt general în câmp deschis este făcută bucăți de acele drone ieftine.

Același lucru, mediat de un set diferit de tehnologii, are loc și în Fâșia Gaza. Armata israeliană este mult mai mare și mai bine înarmată decât Hamas, astfel încât, într-o luptă convențională, nu ar exista nicio competiție. Dar comandanții Hamas nu sunt atât de proști încât să se confrunte cu israelienii într-o luptă convențională.

În schimb, rețeaua  de tuneluri permite forțelor Hamas să apară, să întindă ambuscade detașamentelor israeliene și să dispară din nou.

Este aceeași strategie pe care forțele Hezbollah din sudul Libanului au folosit-o împotriva armatei israeliene în 2006 și care se dovedește la fel de eficientă și de data aceasta.

Apoi, există miliția Ansarullah din Yemen, formată în mare parte din grupul etnic Houthi. Abordarea  de a se confrunta cu Occidentul industrial este la fel de ieftină și eficientă.

Forțele americane și britanice nu au nimic util de bombardat. Da, unele drone Ansarullah sunt doborâte. Dar  este nevoie de o rachetă care costă 2 milioane de dolari pentru a doborî o dronă de doar 2.000 de dolari?

Tactica  Ansarullah este deosebit de inteligentă pentru că nu trebuie să învingă marinele americane și britanice. Tot ce trebuie să facă este să mențină rutele din Marea Roșie prea costisitoare pentru transportul comercial global.

Prin urmare, în toate cele trei cazuri, ceea ce s-a întâmplat poate fi descris foarte simplu: serviciile armate spectaculos de scumpe ale lumii dezvotate și-au depășit data de expirare.  Nu mai produc o putere militară pe măsura cheltuielilor lor copleșitoare: dimpotrivă, modalități mai ieftine de a purta războaie le pot copleși acum.

Armata americană se află în această stare acum, umblând în jurul planetei cu portavioanele sale și cu sistemele sale de armament de înaltă tehnologie, zbătându-se neputincioasă la atacurile cu drone și încercând să pretindă că măcelul din Ucraina și din Fâșia Gaza nu a demonstrat că întregul mod american de a face război este iremediabil învechit.

Ultimele stiri

  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Burse, non-competiție și ipocrizie
  • Exit mobile version