AcasăPoliticaBiden nu poate ține în frâu războiul din Orientul Mijlociu

Biden nu poate ține în frâu războiul din Orientul Mijlociu

Israelienii îl vor asculta pe liderul de la Casa Albă, dar vor face ceea ce este bine pentru ei

Președintele SUA a arătat că este pregătit să acorde Israelului timpul, spațiul și sprijinul necesar pentru a riposta la atacurile Hamas așa cum consideră necesar.

Dar, dacă ar apărea tensiuni serioase pe măsură ce evoluează abordarea administrației, acestea ar reprezenta mai degrabă un defect decât o caracteristică a unei relații strânse între Statele Unite și Israel.

Modelul lui Biden în ceea ce privește Israelul nu este fostul său șef, Barack Obama, ci fostul președinte Bill Clinton, notează Financial Times. La fel ca și Clinton, care a scris în memoriile sale că l-a iubit pe Yitzhak Rabin ca pe niciun alt om, sprijinul lui Biden pentru Israel este adânc imprimat în ADN-ul său politic.

Și, deși nu-și pierde dragostea pentru „prietenul” său Benjamin Netanyahu, poziția sa implicită nu este de a se confrunta cu premierul israelian, ci de a se acomoda acolo unde poate.

Ca răspuns la faptul că guvernul lui Netanyahu a încercat să submineze democrația israeliană și a urmărit politici în Cisiordania care erau anexioniste în toate privințele, Biden a fost reticent în a impune costuri sau consecințe, deoarece nu are de ales: Orientul Mijlociu îi scapă de sub control.

Lupta cu un prim-ministru israelian este incomodă, distrage atenția și poate fi costisitoare din punct de vedere politic. Însă desfășurarea a două grupuri de atac cu portavioane americane în estul Mediteranei poate că a fost concepută pentru a descuraja Iranul și Hezbollah, a  menită să întărească încrederea Israelului în Washington.

Biden a început, de asemenea, să vorbească recent despre susținerea unei soluții cu două state și despre faptul că nu se va reveni la status quo-ul din 6 octombrie – niciuna dintre acestea nu va fi fost bine primită în cadrul guvernului Netanyahu.

Israelul a încercat cu siguranță să abordeze unele dintre preocupările Washingtonului. Dar opinia sa despre SUA a fost poate cel mai bine rezumată de ministrul apărării, Yoav Gallant, care a declarat, în timp ce se afla lângă Netanyahu, că israelienii își vor asculta prietenii, dar vor face ceea ce este bine pentru ei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, are „așteptări” ca Israelul să fie „în deplină conformitate cu dreptul umanitar internațional și cu legile războiului”.

Realitatea incomodă din punct de vedere politic este că, în fața sălbăticiei Hamas și a războiului Israelului pentru a o distruge, SUA nu au cu adevărat alternative convingătoare și opțiuni de oferit.

Gradul de influență și pârghie pe care America  este dispusă și capabilă să îl exercite asupra Israelului este limitat.  Este greu de imaginat că Biden îl va suna pe Netanyahu cu un mesaj simplu și dezarmant: ajunge.

Într-adevăr, atunci când vine vorba de prevenirea morții civililor palestinieni din Gaza, atât Biden, cât și Israelul se află într-o situație dificilă – și în acest moment nu pare să existe nicio cale de ieșire.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
365 afisari

5 COMENTARII

  1. Biden nu poate ține în frâu războiul din Orientul Mijlociu.
    Dar cine a spus ca Biden are vre-un interes sa tina in frau razboiul.
    Si daca il tine in frau inseamna ca il si opreste?

  2. Bosorogul nu-si tine pisatul !,si vreti sa-i tina piept lui Netaniahu !!,ala e uns cu toate alifiile,iar daca zboara de la guvernare infunda puscaria pentru evaziune fiscala si excrocherii

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger