AcasăPoliticaDesfășurarea Armadei americane în „Marele Orient Mijlociu”

Desfășurarea Armadei americane în „Marele Orient Mijlociu”

Statele Unite vor să țină sub control războiul din Gaza și să contracareze influența Iranului

Este în curs de desfășurare o formidabilă forță maritimă americană într-un arc larg al așa-numitului Mare Orient Mijlociu – care se întinde din Creta, în Mediterana de Est, în Marea Roșie și Bab el Mandeb, în Golful Aden și până în Golful Oman.

Această armadă face parte din efortul SUA de a ține sub control conflictul actual din sudul Israelului și din Gaza, potrivit Modern Diplomacy. Hezbollah continuă să lanseze rachete în Israel din Liban; grupurile militante șiite susținute de Iran atacă bazele americane din Irak și Siria, iar rebelii Houthi din Yemen lansează rachete spre Israel. În perioada de la 17 octombrie, au avut loc cel puțin 58 de atacuri asupra bazelor americane, majoritatea în Irak. Grupurile militante care atacă forțele americane  ar acționa la comanda Iranului.

Interesant este faptul că, odată cu sosirea portavionului USS Dwight D. Eisenhower și escortele sale în apele din largul Strâmtorii Ormuz, International Maritime Security Construct (IMSC)- un consorțiu de țări cu sediul în Bahrain, al cărui scop oficial declarat este menținerea ordinii și securității în Golful Persic, Golful Oman, Golful Aden și sudul Mării Roșii, în special în ceea ce privește securitatea maritimă a rutelor de aprovizionare cu petrol la nivel mondial – a emis un avertisment pentru navele care călătoresc prin apropierea Bab al Mandeb și Marea Roșie, recomandând în mod special ca „atunci când alegeți rutele, să vă orientați spre crearea unei distanțe maxime fezabile față de apele yemenite. ”

Două zile mai târziu, armata israeliană a declarat că Houthis din Yemen au capturat de fapt o navă de marfă în sudul Mării Roșii, în timp ce naviga dinspre Turcia spre India. Detaliile privind proprietatea din bazele de date publice de transport maritim au asociat proprietarii navei cu Ray Car Carriers, care a fost fondată de Abraham „Rami” Ungar, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai bogați oameni din Israel.

IMSC a fost înființat în 2019 pe fondul războiului din Yemen și cuprinde, printre altele, EAU și Arabia Saudită din regiunea Golfului. Leitmotivul său a fost de a contracara axa Iran-Houthi în timpul intervenției saudite în Yemen – în esență, ca parte a strategiei  SUA împotriva Iranului care domina politica regională la acea vreme.

Administrația Biden urmărește crearea unei breșe între Arabia Saudită și Iran într-un moment în care o apropiere dintre cei doi rivali tradiționali frustrează planurile SUA de „integrare” a Israelului. Și menținerea liniilor de navigație din Marea Roșie deschise pentru navele israeliene.

Apropo, Marea Roșie este, în ultima vreme, martora unor dispute între marile puteri – China are o bază navală în Djibouti, în timp ce Rusia speră să înființeze o bază de submarine în Sudan. Iar  SUA încearcă cu disperare o schimbare de regim în Etiopia care este în relații foarte bune cu Moscova.

Și mai curios este momentul în care grupul de portavioane al SUA se află în regiunea Golfului Persic. Ministerul chinez de Externe a anunțat că o delegație formată din miniștrii de externe arabi și islamici va vizita China în perioada 20-21 noiembrie pentru a avea o „comunicare și o coordonare aprofundată” cu Beijingul „cu privire la modalitățile de dezescaladare a conflictului palestiniano-israelian în curs de desfășurare, de protejare a civililor și de căutare a unei soluționări juste a problemei palestiniene”.

Din delegație fac parte ministrul de externe saudit, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, viceprim-ministrul și ministrul de externe iordanian Ayman Safadi, ministrul de externe egiptean Sameh Shoukry, ministrul de externe indonezian Retno Marsudi, ministrul de externe palestinian Riyad Al-Maliki și secretarul general al Organizației pentru Cooperare Islamică, Hussein Brahim Taha.

Nu există nicio îndoială că apropierea țărilor musulmane de China ca principal interlocutor al acestora în stadiul actual al conflictului Palestina-Israel reprezintă o respingere diplomatică a SUA. Prin urmare, americanii reacționează cu vârful lor de lance: flota de portavioane.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
632 afisari

4 COMENTARII

  1. Ce cauta murikanii pe acolo cu atatea puscoace si bombardele??? Le-a amenintat cineva suveranitatea sau integritatea teritoriala??? Satana lucreaza.

  2. Ce sa caute incearca ca de fiecare data sa dezbine si sa stapaneasca! Fac ce au facut de-a lungul istoriei marile puteri, intretin/baga zazanie si isi urmaresc interesul/culeg roadele…

  3. Porcarioare de generatie anterioara, easy prey pentru rachetele hipersonice si chiar pentru Onix-urile rusesti.
    Toata mascarada, facuta pe bani imprumutati.
    Cat despre poze, mai stati un pic, poate mai pun si iranienii poze noi cu „marile portavioane” eliberatoare.

  4. CE MAI CAUTA AMERICANII IN IRAK ??, MAI CAUTA ARMELE CHIMICE A LUI SADAM ?,ALEA PENTRU CARE AU INTRAT IN IRAK !.
    CAT IAKUL ARE PETROL BUN DE JEFUIT MOACA ,ESTE UN STAT TERORIST ,IAR AMERICANII SUNT GARANTIA CA NU SE SCOALA SADAM !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger