Cauta

Ciolacu anunță acord pe reducerea cheltuielilor. Vor dispărea 200.000 de posturi bugetare neocupate/Ce măsuri mai sunt pe listă

sursa foto: Facebook/Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că împreună cu partenerii de guvernare – din cadrul Coaliției – a ajuns la un acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum a cheltuielilor statului. Șeful Guvernului și al PSD-ului a venit cu detalii din acest plan de măsuri. Astfel, vor fi eliminate cele 200.000 de posturi bugetare neocupate – a precizat Ciolacu. De asemenea, va fi redus numărul de funcții de conducere în sistemul public.

„Am reușit astăzi, alături de partenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului.

Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi statul, nu cetățeanul și mediul privat!” – a anunțat Marcel Ciolacu, luni, pe pagina sa de Facebook.

Citiți și:Guvernul trece la inventarierea bugetarilor. Instituțiile sunt obligate să comunice și salariile angajaților

Zeci de măsuri

Premierul a precizat că au fost identificate zeci de măsuri ce ar urma să fie implementate. Totul, pentru a se face economii la bugetul de stat.

„Am identificat, astfel, zeci de măsuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări și desființări de instituții. Reducem numărul de funcții de conducere în sistemul public și plafonăm îndemnizațiile de conducere la societățile de stat.

În plus, introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanță pentru autoritățile de stat în scopul favorizării proiectelor și investițiilor care chiar fac diferența. Vom forța procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadrul legal pentru consorții sau parteneriate de achiziții centralizate. Doar așa vor exista economii importante și constante, pe termen lung, la bugetul de stat”, a mai punctat Marcel Ciolacu.

Încă o măsură din plan: Toate redevențele, actualizate cu rata inflației

Prim-ministrul și, totodată, șeful PSD a adăugat că resursele naturale aflate în proprietatea statului nu vor mai fi concesionate „la preţuri ridicole”.

„În același timp, resursele naturale, aflate în proprietatea statului, nu vor mai fi concesionate la prețuri ridicole: de aceea, primul pas este actualizarea tuturor redevențelor cu rata infației”, a mai precizat Ciolacu.

Totodată, premierul Ciolacu a adus în discuție și impactul acestor măsuri menite ducă la o reducere a cheltuielilor statului.

Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 5.8- 6 miliarde de lei până la finalul anului. Suma va fi aproximativ egală cu ceea ce ne propunem să aducem ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor excepții fiscale. Fiindcă așa credem că este corect: să existe un efort comun, distribuit echilibrat în societate, pentru un stat mai suplu și mai eficient, în care să existe mai multă echitate și transparență”, a conchis Marcel Ciolacu.

Ultimele stiri

  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • România, ţară exotică! Ce au început să cultive agricultorii noştri
  • Pompierii, în alertă! Incendiu la o magazie din Portul Constanţa. Focul se manifesta pe o suprafaţă de peste 400 de metri pătraţi
  • Breaking news: Ebrahim Raisi, președintele Iranului, a murit în accidentul de elicopter! (VIDEO)
  • Poza Zilei
  • Horoscop 20 mai 2024 – Veți obține ceea ce doriți dacă vă folosiți seducția
  • Exit mobile version