AcasăEconomiePlanul Guvernului pentru reducerea cheltuielilor. Patru măsuri radicale

Planul Guvernului pentru reducerea cheltuielilor. Patru măsuri radicale

Marcel Ciolacu plănuiește să-şi asume măsuri fiscale radicale care să ducă la reducerea deficitului bugetar.

Premierul vrea desfiinţare a 200.000 de posturi la stat. Se pare că PNL nu susţine introducerea de măsuri care să afecteze mediul de afaceri şi susţine reducerea cheltuielilor, la nivelul instituţiilor statului, fiecare ministru urmând să îşi vină cu un astfel de plan.

Planul lui Marcel Ciolacu, în 4 paşi:

 1. Reducerea aparatului de stat:Creșterea Normativelor de personal alocate unei funcții de conducere; Reducerea numărului de posturi vacante cu 200.000, rezultând o reducere a numărului de funcții de conducere cu cel puțin 20.000; Reducerea numărului de membri în Consiliile de Administrație / Supraveghere în companiile de stat; Plafonarea indemnizațiilor (componenta fixă și variabilă) pentru membrii CA/ CS și Directorat din companiile de stat; Comasarea / desființarea unor instituții / agenții cu sarcini suprapuse.
 2. Reducerea sporurilor, prin reducerea plafonului lunar de venituri neimpozabile care nu se cuprind în baza de calcul a CASS, de la 33% la 20% din salariu.
 3. Reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii (altele decât cele pentru medicamente și spitale) și a cheltuielilor de funcționare a statului. a) Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, altele decât cele pentru medicamente spitale si programe de sănătate si b) Creditele de angajament și creditele bugetare reținute, în proporție de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepția cheltuielilor de investiții, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat și de mobilizare și a cheltuielilor aferente despăgubirilor civile).
 4. Prioritizarea proiectelor de investiţii publice în funcție de efectul de multiplicare (economic și social) și trecerea celor eligibile pe finanțare din fonduri europene.

Creşte şi TVA-ul

Două ordonanţe de urgenţă vor fi date, una pentru restructurarea din aparatul de stat, alta pentru măsurile fiscale. Creşterea TVA de la 5% la 9% ar urma să se facă de la 1 septembrie 2023, iar majorarea celui de la 9% la 19%, de la 1 ianuarie 2024.

Impactul total pe 2023 este de 8 miliarde de lei

author avatar
Andrei Ștefan
1.060 afisari

18 COMENTARII

 1. TREBUIE DESFIINȚATE PENSIILE SPECIALE!
  INTERZISĂ PENSIONAREA ÎNAINTE DE 65 DE ANI
  DESFIINȚATE SPORURILE, PRIMELE, VOUCHERELE ȘI NORMELE DE HRANĂ DATE INUTILILOR DE LA BUGET
  REDUCEREA CU 50% A APARATULUI BUGETAR!

 2. Legalizarea prostituției, la fel ca în alte țări europene dezvoltate ș nu numai, ar fi o sursă consistentă de venituri pentru statul român. Prostituția este un fenomen care nu poate fi eradicat dar poate fi controlat, la fel ca în alte țări occidentale. Ar trebui intensificate și controalele în piețele agroalimentare unde, majoritatea comercianților nu folosesc case de marcat, iar statului îi declară venituri obținute foarte mici, nereale.

 3. Tot cu impozitarea muncii si a consumului vrea PSD sa iasa din rahat… dar impozitarea capitalului n-o vezi, bai, Ciumpalacule?

 4. Eliminarea spagii din contractele cu statul, statul sa nu poata sa faca achizitii de bunuri si servicii peste pretul mediu de pe piata, statul sa colecteze tva-ul de la toate firmele, sa nu se mai planga ca nu a colectat si ca nu are bani la buget.

 5. Ce masuri de cacao au găsit. Dar de lupta cu evaziune fiscală și muncă la negru , sa legalizeze prostituția, sa impoziteze BOR , sa elimine pensiile speciale și cumulul pensiei de la stat cu salariul tot de la stat, sa elimine toate subvențiile din bugetul statului, sa impoziteze marile averi , sa confiste averile ilicite, sa nu mai arunce miliarde de euro în agricultură pe rambursări de tva despăgubiri de secetă Cash direct in contul fermierilor bani care nu ajung în agricultură în irigații, subvenții la motorina la suprafață sa controleze ca cine primește subvenții sa aibă angajați cu forme legale cu caracter permanent agricultură este măcinată de evaziune fiscală și muncă la negru. Sa concedieze de la stat 200 000 de persoane fizic nu sa desființeze posturi neocupate ANAF sa colecteze mult mai bine banii la buget sa stea permanent pe teren.

 6. Ciolacule,ar fi cazul sa mai comandati inca vreo 50 de meleone de Doze de vaccin,2 mii de izolete,si inca vreo 2 ” submarene ” din alea care costa 4 melearde de Euro bucata. Acum aveti si motive,Putina cu invadatorii lui,au ajuns la 2 metri de Romania. Melearedele jos,submarenele vor ateriza peste 2 cincinale.Dar parandaratul este garantat,trebuie doar sa le comunicati samsarilor in ce conturi sa va vireze ” dreptul „.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri