Cauta

Care ambasadă ne va da președintele?!

Alegerile prezidențiale au trecut în plan secund, peste tot se vorbește acum despre „locale” și „europarlamentare”; mai puțin la Antena 3, acolo încă se moare de grija Ucrainei, dar înțelegem, Radu Tudor are ceva personal cu Vladimir Putin. Și, totuși, mulți chibițează, puțini pricep că România are o reală problemă – chiar îi lipsește un prezidențiabil, cum bine a nimerit-o, de data asta, Traian Băsescu! Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană sunt orice numai șefi de stat nu.

sursa foto FacebookTraian Băsescu

Avem țară, ne lipsește un candidat la președinție, cam aici se reduce întreaga discuție.

„Niciunul nu e calificat. Dar, asta putem spune despre orice președinte înainte să devină președinte. Pentru că nu există o școală de președinți. După ce ajungi la Cotroceni, vezi ce poți face raportat la exigențele constituționale (…). Dacă aș fi șef de partid n-aș desemna pe niciunul”, a spus Traian Băsescu într-un surprinzător interviu dat la Digi 24.

Chiar, tare curioși suntem să aflăm cine l-a împins pe Băsescu în studioul UM24, unde linia politică și editorială este trasată din afară și învățată ca pe „Tatăl nostru” de toți cei dinăuntru! În mod normal, nu ajungi pe sticlă acolo decât dacă te recomandă 1. ceva sau 2. cineva, iar Traian Băsescu de azi nu mai deschide el uși, ci alții îi fac brânci de la spate, în funcție de interesele de moment.

Indiferent, însă, așa cum spuneam, fostul președinte a radiografiat perfect etapa cea mai importantă a anului electoral 2024 – faza alegerilor prezidențiale. Cu cine să intri în cursă, că niciunul dintre cele trei nume vehiculate în prezent nu are forța, valoarea și priceperea să conducă o țară.

Ciolacu? „Liability” îi zic americanii

Partidul Social Democrat l-ar vrea președinte pe Marcel Ciolacu. Și el n-ar zice nu, dar trecutul riscă să-l muște de mâna cu care ar urma să semneze tratate și decrete ca șef de stat. Poate că echipa de PR și-a făcut treaba, iar presa nu mai scormonește prin tinerețea actualului premier. Tot ce se poate, dar la fel de bine e posibil ca pozele cu Omar Hayssam și Ciolacu să (re)apară pe prima pagină a ziarelor (și internaționale, de ce nu!?) când te aștepți mai puțin. Înaintea unui dineu oficial sau cu prilejul unei reuniuni la nivel înalt, mai știi!?

În America, un astfel de personaj primește eticheta „liability” și înseamnă că reprezintă un risc pentru cineva sau ceva; nu produc nimic decât un dezavantaj uriaș și nu merită investit în el, iar inițiații sistemului știu prea bine ce înseamnă asta.

Traian Băsescu poate că este pe dinafară la alte subiecte, dar când vine vorba de actuala clasă politică de la București, are ochi și vede din ce aluat sunt făcuți epigonii săi.

„În ceea ce-l privește pe Ciolacu, eu sunt surprins că presa e atât de drăguță încât nu-i mai arată din când în când pozele cu Omar Hayssam. Când erau mari prieteni, mergeau la vânătoare, la Buzău!”. Atât a spus Băsescu despre Ciolacu, dar să ne amintim că și pe Mircea Geoană l-a făcut KO tot dintr-o frază.

Ciucă și Geoană, junghiul și tusea de la Cotroceni

Alde două nume care se bagă în față în poza pentru Cotroceni sunt Nicolae Ciucă și Mircea Geoană. Unul e disperat după funcții, nu-i mai ajung primite și distincțiile primite, altul vrea cu tot dinadinsul să se facă de râs și a doua oară, că parcă prima dată nu a durut atât de tare.

„Domnul general n-are, încă, și nici nu va avea, probabil, profilul unui politician. Ori funcția de președinte este pentru politicieni, nu pentru generali. Dânsul, dacă-i dăm un batalion, o brigadă, o divizie, probabil că va ști ce să facă cu ea. Cu o țară e mai greu. O țară care nu merge pe ordine, ci trebuie să o convingi să meargă într-un anume sens”, parcă a citat din „Național” Traian Băsescu.

La Geoană, e și mai simplu, că nu știm cu ce să începem. Mergând în urmă, Băsescu amintește de „imaginile cu Mircea Geoană când se ducea cu ceasurile de la Vanghelie la DNA să le predea, că le primise”. Sau de „imaginile cu Geoană pe iahturi făcând ziua fiicei”. Un socialist, sigur, cum să nu!

Din păcate pentru el, nici prezentul nu-l ajută prea mult. Când scriam că rolul lui Mircea Geoană la NATO e de ghiveci, mulți ne-au acuzat că suntem, antiromâni, că avem ceva cu el și refuzăm să îi recunoaștem meritele, poate chiar viitoarele succese, naivii făcând aluzie la cocoțarea celui pe care Ion Iliescu l-a alintat „Prostănacul” pe scaunul de secretar general.

Între timp, nu numai că ne-am lămurit pe tema asta – Mark Rutte e marele favorit, omul cerut de SUA -, dar am văzut și cât de important e Mircea Geoană la Alianța Nord-Atlantică: un important eveniment (NATO Youth Summit) care trebuia organizat la București în vară de Mircea Geoană, cu participarea a 1000 de tineri, a fost anulat. Se pare că încă secretarul-adjunct al Organizației Atlanticului de Nord plănuia să se folosească de acest eveniment pentru a-și lansa candidatura la președinția României.

Pare-se că șefilor Alianței nu le-a picat prea bine faptul că Geoană folosește organizația pentru a-și face el campanie electorală; numai în 2023 a venit în țară, sub pretextul unor vizite oficiale (adică, pe decont), de 18 ori, după cum relatează presa.

Răspunsul NATO a venit, iată, prin anularea acestui eveniment pregătit de multă vreme și în care Mircea Geoană își punea mari speranțe.

Cu bon de ordine la porțile ambasadelor?

„Cred că niciunul nu are profilul președintelui (…) La Cotroceni ne trebuie oameni care să aibe curajul să inoveze”, spune Băsescu. Dar, Ciolacu, Geoană și Ciucă nu sunt jucători, poate doar cel mult rezerve neutilizabile.

Și atunci, întrebarea care se pune acum este dacă va fi sau nu cu bon de ordine la porțile ambasadelor. În absența unui candidat puternic, cu adevărat prezidențiabil, știm prea bine încotro o vor apuca partidele. Iar acest tablou ne arată cât de jos a ajuns clasa politică din România, incapabilă să dea un candidat demn de voturile cetățenilor la mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • VIDEO. Un autobuz cu pasageri a căzut într-un râu, în Sankt Petersburg. Bilanțul victimelor/Imagini de la fața locului
  • Șeful ELCEN a ieșit cu cifre: „Datoria Termoenergetica la ELCEN este de un miliard de lei”
  • Rareș Bogdan, despre situația PNL: „Astăzi, niciun sondaj nu ne mai coboară sub 25%”
  • Mihai Albu, diagnosticat cu cancer. Designerul a fost operat/Primul mesaj al fostei soții, Iulia Albu: „Este o luptă grea în care…”
  • Incident grav! Doi polițiști, împuşcaţi într-o secție de poliție din Paris – VIDEO
  • Trucul prin care românii pot să ajungă să păcălească automatele sistemului de reciclare și să ia bani şi pe sticle care nu sunt în program
  • UPDATE. Informații noi despre starea lui Florin Piersic/„Perioada critică postoperatorie este de 72 de ore”
  • Noi vești despre starea actorului Florin Piersic. Ministrul Sănătății: „Lucrul ăsta contează foarte mult”
  • Poza Zilei
  • Exit mobile version