Cauta

Statul va stoarce tot mai multi bani de la contribuabili

Noul Cod de procedura fiscala, in vigoare din ianuarie 2016, aduce mari provocari si va crea, cu siguranta, dificultati financiare si fiscale multor contribuabili. Returnarea TVA catre acestia se va face cu mare intarziere si nu se face diferenta intre nedeclararea si subdeclararea unor venituri fiscalizabile.

Guvernul condus de Victor Ponta a stabilit returnarea cu taraita a TVA si dobanzi de camatar pentru nedeclararea veniturilor

Expertii Ernst & Young (EY) Romania au organizat recent un seminar la care au participat 60 de directori financiari, manageri in fiscalitate, contabili, juristi si specialisti din cadrul marilor companii din diverse industrii. Seminarul „Vechi si Nou in procedura fiscala” a fost  dedicat modificarilor aduse Codului de procedura fiscala. Participantii au putut afla, printre altele, ca una dintre putinele facilitati acordate marilor firme are in vedere reducerea perioadei inspectiei fiscale la maximum un an si sase luni, cu posibilitatea suspendarii acesteia pe o perioada de maximum sase luni.

Penalitatea de nedeclarare

Potrivit EY Romania, un impact negativ il reprezinta introducerea penalitatii de nedeclarare, neexistand o diferentiere intre nedeclarare si subdeclarare. Astfel, nivelul accesoriilor pentru stabilirea de sume suplimentare la plata prin decizie de impunere ajunge din nou la 0,1% pe zi de intarziere (36% pe an).

Rambursarea TVA

Termenul legal in care urmeaza sa se efectueze rambursarea TVA a fost majorat de la 45 de zile la 90 de zile in situatia solutionarii unui decont de TVA cu control anticipat. Mai mult, termenul de 90 de zile poate fi prelungit la randul sau cu inca sase luni. „Se ajunge astfel la un termen legal de noua luni in care se poate solutiona o cerere de rambursare a TVA, fara posibilitatea pentru contribuabil de a cere dobanzi pentru rambursarea cu intarziere a TVA”, a precizat Emanuel Bancila, liderul practicii de dispute si litigii fiscale din cadrul „Radu si Asociatii”, casa de avocatura asociata EY in Romania.

Termenul de prescriptie

O noua modificare importanta priveste curgerea termenului de prescriptie a dreptului organului de inspectie fiscala de a stabili obligatiile fiscale. Pana acum, termenul de cinci ani curgea de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala. Au existat insa diferente semnificative intre contribuabili si autoritatile fiscale in interpretarea momentului la care se considera ca s-a nascut creanta fiscala. Drept urmare, s-a stabilit ca data de inceput a termenului de prescriptie ziua de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala.

Ultimele stiri

  • Primele imagini cu ”Poarta Eroilor” iluminată. Construcția e ridicată în intersecția Eroii Revoluției din Sectorul 4 al Capitalei
  • Alege ce citești
  • Ciolacu, în campanie. Pentru Cotroceni!
  • Alexandru cel Mare smulge întregul Taiwan din ghearele comuniștilor
  • Macron și-a adus „gaullismul” în biroul prezidențial!
  • Publicitate de miliarde: Big Tech își revine după zilele întunecate din 2022
  • Băncile centrale, forțate să amâne reducerile ratelor dobânzilor? Cine sucește politica monetară
  • Se alege praful de democrația Occidentului!
  • Cum învrăjbește banul. Noul război de clasă socială: decalajul de bogăție între mileniali
  • Ministerul Energiei își trimite angajații la cursuri, ca să învețe lucruri elementare
  • Exit mobile version