Cauta

Statul da fonduri nerambursabile doar firmelor mari

Ministerul Finantelor a anuntat reluarea cererii de oferte din partea firmelor care vor sa acceseze fonduri nerambursabile, insa modul in care a fost alcatuit ghidul solicitantului si conditiile impuse permit accesarea banilor doar de catre societatile comerciale mari, care pot veni cu proiecte de dezvoltare regionala de minimum zece milioane de euro.

Ministrul Darius Valcov anunta finantarea a cel mult zece firme mari

Ministerul Finantelor Publice a anuntat pe site-ul sau deschiderea unei noi sesiuni de inregistrare a Cererilor de acord pentru finantare, desfasurata in perioada 02.02 – 27.02.2015. Finantarile se ofera in baza HG nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin crearea de locuri de munca. Bugetul total alocat sesiunii este de 450 milioane lei. „Este vorba despre acordarea unui ajutor de stat de maximum 50% din costurile salariale totale ale companiilor care creaza minimum zece noi locuri de munca”, a explicat ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov. Ce nu a spus el este ca darnicia statului (oricum, pe bani europeni) va fi orientata doar catre anumite firme.

IMM-urile sunt discriminate

Sigur, in teorie (adica potrivit ghidului solicitantului), pot accesa finantarea nerambursabila intreprinderile nou-infiintate sau intreprinderi in activitate, atat IMM-uri cat si intreprinderi mari, cu personalitate juridica. Micii intreprinzatori s-ar putea entuziasma, insa nu este cazul, deoarece normele nu le permit incadrarea in conditiile impuse de stat. Schema de ajutor de stat are ca obiectiv dezvoltarea regionala, prin realizarea de investitii initiale in active fixe de inalta tehnologie pentru realizarea de produse cu valoare adaugata mare. Valoarea totala a unui proiect de investitii trebuie sa fie de minimum 44 milioane lei, echivalenta cu aproximativ zece milioane euro (la un curs de 4,4 lei/euro), iar bugetul de 450 de milioane de lei va finanta cel mult zece firme. Aceasta conditie pare imposibil de indeplinit de catre IMM-uri, astfel ca statul favorizeaza, din start, doar firmele mari.

Ultimele stiri

  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Vehiculele Green Deal nu sunt pentru muritorii de rând. Prețurile cresc, în loc să scadă
  • Accident rutier cumplit, în Joia Mare. Doi oameni au murit, în Argeș
  • Elefantul lui Buddha ar putea strivi în curând Dragonul lui Confucius
  • Pică transferul lui Coman?! Arabii n-au mai venit la București
  • Dolarul puternic, marea amenințare pentru dușmanii Americii
  • Exit mobile version