Cauta

Isarescu: Reducerile de taxe ne aduc in sapa de lemn!

Guvernatorul BNR a tinut sa explice inca o data ca el are ce are cu pachetul celor sase masuri de reduceri de taxe, nu cu noul Cod fiscal.

Mugur Isarescu nici nu vrea sa auda de reducerile de taxe dorite de premierul Ponta

Mugur Isarescu considera binevenit Codul fiscal, dar are ”serioase rezerve” in ceea ce priveste reducerile de taxe prevazute in document. Rezerve induse guvernatorului BNR de ”impactului lor asupra macrostabilitatii, a stabilitatii financiare si, in ul­ti­ma instanta, asupra stabilitatii preturilor”. ”Vad ca nu se intelege ca, daca reducem impozitele si crestem deficitele si datoriile publice, vom depinde si mai mult de finantarea externa. Daca se analizeaza cu aten­tie programele cu UE si FMI aprobate in Parlament – si cu care prevederile din noul Cod fiscal sunt in evident conflict –, ele propun o solutie mult mai buna decat cres­terea datoriei publice: scaderea treptata a datoriei pu­bli­ce prin tinerea sub control la nivel structural a de­fi­ci­te­lor bugetare, concomitent cu o crestere economica sus­te­na­bila si de durata, la nivelul potentialului economiei ro­manesti. Programele cu UE si FMI propun reducerea trep­tata a dependentei de finantarea externa, pe cand pro­pu­ne­rile din cadrul fiscal presupun cresterea acestei de­pen­dente. Parlamentul trebuie sa puna in concordanta pre­ve­derile acordurilor cu UE si FMI, devenite lege, cu pre­ve­de­rile Codului fiscal si sa hotarasca pe ce drum va mer­ge Romania in anii urmatori”, si-a detaliat Isarescu punctul de vedere. In context, Mugur Isarescu a explicat si ca reducerea impozitelor duce implicit la cresterea dependentei Romaniei de finanatarea externa: ”Daca dorim sa fim viteji si sa ne razboim cu creditorii nostri interni si internationali, eventual sa nu mai depindem de ei, cum se exprima unii comentatori, ar trebui sa reducem deficitele si datoria (nu sa le majoram), deci sa majoram impozitele (nu sa le reducem, cum este prevazut in Codul fiscal); si sa reducem cheltuielile publice, inclusiv cele cu salariile si pensile, sa exportam mai mult si sa ne reducem importurile”.

Cresterea economica atinge limita de potential

Cresterea economica de 4% se indreapta spre limita potentialului economic actual, iar stimularea consumului in proportii mari, prin reducerea masiva de taxe in acelasi timp, pune in pericol echilibrele macroeconomice, atrage atentia guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care pune accent pe investitii. „Acum probabil ca ar trebui stimulati, cu masura si dupa analize atente de impact, factorii care duc la cresterea investitiilor, la cresterea productivitatii, la crearea de locuri de munca”, a spus seful BNR.

Ultimele stiri

  • Mai multe cutremure de gradul 4, produse în România
  • Iohannis se întâlnește astă seară cu Joe Biden
  • Florin Piersic, transferat de la Cluj în Capitală
  • Europa, all-in pe război! România, piață de desfacere pentru vechiturile Vestului
  • Febra materiilor prime critice. UE obligă statele să răscolească pământurile
  • S-a schimbat Covidul. Autoritățile europene cer un nou vaccin
  • Cele mai recente informații despre starea de sănătate a actorului Florin Piersic, internat la Cluj
  • Anul dezastrului în energie. Dispar și sute de MW din hidro
  • Paria sau pionier? Turcia, mișcare îndrăzneață împotriva războiului Israelului din Gaza
  • Marea revenire: creșterea comerțului mondial va fi mai mult decât dublă în acest an
  • Exit mobile version