Cauta

Europenii poartă măşti de protecţie „Made in China“. România a cumpărat „botnițe” de 272 mil. euro

masca de protectie

Europenii poartă măşti de protecţie „Made in China“. România a cumpărat „botnițe” de 272 mil. euro / foto: bistriteanul.ro

România a importat măşti de protecție în valoare de 272 milioane de euro, în primul semestru al acestui an. A fost devansată doar de Cehia, Polonia, Austria, Belgia, Olanda, Spania, Italia, Franţa şi Germania, arată datele publicate, marţi, de Eurostat.

Conform acestor date, în primele şase luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, valoarea importurilor de măşti ale UE a crescut cu 1.800% de la 800 milioane de euro până la 14 miliarde de euro, în contextul pandemiei. Aşa cum era de aşteptat, ţările membre UE cu o populaţie mare au importat mai multe măşti decât cele cu o populaţie mai mică, potrivit Agerpres.

Unde se situează România

Luxemburg, unde există o politică guvernamentală de distribuire la nivel naţional de măşti, are de departe cele mai mari importuri per capita de măşti faciale din UE, cu o valoare a importurilor de 121 euro pe cap de locuitor. Urmează, la distanţă, Belgia, Germania şi Franţa care sunt singurele ţări unde importurile per capita au fost mai mari de 50 de euro.

În schimb, importurile au fost mai mici de 10 euro pe cap de locuitor în Cipru, Polonia, Suedia, Croaţia, Grecia şi Bulgaria. După acest indicator România se situează în a doua jumătate a clasamentului, cu importuri per capita de măşti de protecție în valoare de 14 euro, devansând Danemarca cu 12 euro pe cap de locuitor.

China a fost principalul partener al UE când vine vorba de importurile de măşti faciale, furnizând 92% dintre măştile importate de blocul comunitar în primul semestru din 2020, în creştere cu 30 de puncte procentuale comparativ cu situaţia din primul semestru din 2019.

CEDO: purtarea măștii de protecție nu este obligatorie

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a fost categorică: obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului. Cu alte cuvinte, măsurile dispuse de autorități sunt abuzive și fără suport legal, potrivit CEDO.

Când au analizat o plângere privind obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber, judecătorii CEDO au observat că această măsură încalcă prevederile Articolului 8 din Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Este vorba despre prejudicii grave și imediate aduse dreptului la respectarea vieții private și de familie. Drept pentru care, Tribunalul a reținut că orice persoană are dreptul să aleagă cum vrea să se prezinte în spațiul public.

Mai mult, judecătorii CEDO atrag atenția că obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber nu se justifică atât timp cât oricum există în vigoare măsura de a purta masca în zonele în care distanțarea fizică este dificil de respectat.

Ultimele stiri

  • Aeroportul București-Sud va deservi peste 11 milioane de pasageri/ Băluță: Împreună am făcut primul pas – GALERIE FOTO
  • Șeful Casei Naționale de Pensii, anunț de ultimă oră pentru pensionari. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial
  • Nicușor Dan, complice prin pasivitate și dezinteres la dezastrul și jaful de la Arena Națională
  • Speranța gimnasticii românești între cei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Candidatul AUR la Primăria Capitalei: Procurorii ne-au anunţat că au început urmărirea penală în urma plângerii la DNA împotriva lui Nicuşor Dan
  • Un bărbat înarmat care a încercat să incendieze o sinagogă din Franța, ucis de poliţie
  • Comunicat de presă COLEGIUL ECONOMIC ”VIILOR”
  • Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea în prima parte a lunii iunie
  • Terifiant! Director de închisoare, asasinat. Primise ameninţări cu moartea de la deţinuţi
  • Planuri de călătorie date peste cap. Zeci de oameni au ratat zborul Cluj Napoca-Paris. Ce s-a întâmplat la aeroport
  • Exit mobile version