Cauta

Cum va schimbati furnizorul de electricitate

Autoritatea de reglementare in domeniul energiei (ANRE) a anuntat recent ca orice consumator de energie electrica are dreptul sa-si schimbe furnizorul, inclusiv in cazul in care nu si-a achitat facturile curente.

Este bine de stiut ca, in final, trebuie sa achitati toate facturile scadente la vechiul furnizor de electricitate

Ordinul ANRE prevede, printre altele, posibilitatea inlocuirii oricand a firmei de furnizare, scurtarea procedurii si eliminarea conditiei privind plata facturii. Desi  unii furnizori nu prea sunt de acord, decizia este in concordanta cu directiva UE din domeniu.  In Bucuresti, de exemplu, distribuitorul principal de electricitate este Enel, insa puteti opta pentru CEZ, de exemplu (atentie insa la tarife si la serviciile in plus care vi se ofera).

Obligatiile consumatorului

Conform actului normativ, pentru a incheia noul contract de furnizare a energiei electrice, clientul final are obligatia de a transmite furnizorului nou cel putin urmatoarele date:

–         adresa locului de consum,

–         denumirea furnizorului actual,

–         codul unic de identificare a punctului/punctelor de masurare inscris pe factura de energie electrica,

–         valoarea facturilor scadente si neachitate pana la data notificarii, aferente energiei electrice furnizate, respectiv a serviciilor de retea.

De asemenea, clientul final de energie electrica este obligat sa notifice furnizorului actual incetarea contractului de furnizare cu cel putin 21 de zile inainte, cu respectarea conditiilor contractuale. Notificarea trebuie sa fie clara, sa exprime in mod neechivoc decizia de schimbare a furnizorului actual si sa precizeze in mod expres data incetarii contractului de furnizare existent.

Indatoririle furnizorului

Dupa ce clientul final si furnizorul nou convin asupra clauzelor contractuale, inclusiv asupra pretului energiei electrice, incheie contractul de furnizare a energiei electrice. La solicitarea clientului final si pe baza contractului de furnizare a energiei electrice incheiat cu clientul final, noul furnizor are obligatia de a intreprinde demersurile necesare incheierii contractului sau contractelor pentru asigurarea serviciului ori serviciilor de retea. In termen de maximum 42 de zile de la incetarea contractului, furnizorul sau operatorul de retea are obligatia de a transmite clientului final factura cu decontul final de regularizare a tuturor obligatiilor de plata. Contractul de furnizare a energiei electrice incheiat cu noul furnizor produce efecte de la data incetarii contractului incheiat cu furnizorul actual. Clientul final are obligatia sa achite contravaloarea facturii pana la termenul scadent.

Ultimele stiri

  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Tragedie pe şoselele din România. Doi tineri au murit la faţa locului!
  • Horoscop – sâmbătă, 27 aprilie 2024. Chiar şi în weekend, mai mulţi naitivi îşi doresc să se dezvolte pe plan profesional
  • Iliescu riscă închisoare pe viață. Cum a întâmpinat-o pe prima procuroare care se ocupă de dosarul mineriadei
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Erdogan îl amână pe Biden. Nu mai are loc întâlnirea de pe 9 mai
  • Traian Băsescu explică unde s-a produs întârzierea aderării la Schengen: „Eram intrați de 10 ani”
  • Gabriela Firea neagă acuzațiile cum că planurile urbanistice de sector din mandatul său ar fi fost ilegale: „Vorbe în vânt!”
  • Exit mobile version