Cauta

Cartelul benzinarilor, amendat cu 3,7 milioane de euro

Trei companii din domeniul comercializarii angro de carburanti au fost amendate de Consiliul Concurentei cu amenzi in valoare totala de aproximativ 3,7 milioane euro, pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale.

Seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, sustine ca benzinarii angrosisti isi impartisera piata si clientii

Anul 2015 a reprezentat o „recolta” bogata pentru inspectorii Consiliului Concurentei, care au aplicat amenzi de aproximativ 53 de milioane de euro, cu 12% in plus fata de 2014. Aproape jumatate dintre sanctiuni au fost aplicate pentru intelegeri anticonurentiale (tip cartel), intre diverse firme de pe piata. Printre acestea se remarca si firme din domeniul comercializarii angro de carburanti. Companiile sanctionate sunt:

– SC TINMAR IND SA BUCURESTI – 15.282.489 lei;

– SC PLANOIL SRL BUCURESTI – 1.317.780 lei;

– SC PLANOIL INDUSTRIES SRL BUCURESTI    – 306.933 lei.

In cadrul investigatiei, Autoritatea de Concurenta a constatat ca firmele au participat la o intelegere anticoncurentiala, constand in fixarea preturilor, discounturilor si adaosurilor comerciale, impartirea clientilor si a surselor de aprovizionare in activitatea de distributie angro de benzina si motorina pe piata romaneasca.

Topul amenzilor

Iata un „clasament” al valorii celor mai mari amenzi aplicate de Consiliul Concurentei:

1.         891.729.966 lei – sase companii petroliere pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale privind eliminarea de pe piata a unui sortiment de benzina:

– OMV Petrom SA (la data incalcarii legii opera benzinariile Petrom si Petrom V) – 366.530.965 lei;

– OMV Petrom Marketing srl (la data incalcarii legii opera benzinariile OMV) – 137.288.031 lei;

– SC Lukoil  Romania SRL- 136.894.846 lei;

– SC Rompetrol Downstream SRL – 159.553.612 lei;

– SC Mol Romania Petroleum Products SRL – 80.267.746 lei;

– SC ENI Romania SRL (opereaza benzinariile AGIP) – 11.194.766 lei.

2.         165.643.604 lei – Hidroelectrica SA si  zece parteneri contractuali ai acesteia, in principal comercianti de energie, pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata de energie electrica.

3.         154.029.538 lei – 25 companii de pe piata comercializarii produselor alimentare pentru intelegeri pentru fixarea preturilor intre retailerii Metro, Real, Selgros, Mega Image si furnizorii acestora. n

Monitorul preturilor, din vara

Seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a anuntat ca Monitorul preturilor, care va urmari cel mai accesibil pret la alimente si alte marfuri, ar putea deveni realitate din vara acestui an. „Este vorba de un cos reprezentand 70 de categorii si 140 de produse. Deocamdata, comerciantii raporteaza voluntar preturile, dar am putea avea in vedere si un act normativ prin care retailerii sa fie obligati sa raporteze preturile produselor lor”, a precizat, ieri, Chiritoiu.

Ultimele stiri

  • Salarii de 2.000 euro în România, dar românii nici nu vor să audă de aceste locuri de muncă: „Pleacă să muncească afară”
  • Gata și cu eolienele din Sudul țării. Afectează ariile naturale protejate
  • Veste bună pentru această categorie de pensionari. Vor putea ieşi la pensie mai repede, dar cu o condiţie. Proiect în Parlament
  • Cea mai mare păcăleală a lui Nicușor Dan: în 2024, bucureștenii se spală cu apă încălzită la ibric
  • Cristian Popescu Piedone i-a retezat orice speranţă lui Ciolacu privind retragerea din cursa pentru Primăria Generală: „Se bat cap în cap”
  • Mega 2024, în România. Von der Leyen, contestată la Bucureşti!
  • Tragedie în ziua de Florii 2024, la Mamaia: un bărbat de 50 de ani s-a înecat în mare!
  • Scriitorul Nicolae Iliescu va fi înmormântat marți, la Cimitirul Străulești 2
  • Telefonul tău te ascultă în timp ce vorbeşti cu apropiaţii, iar informaţiile ajung în online. Iată cum dezactivezi „funcţia-spion”!
  • Afacerile care pun, de azi, lacătul pe uşă. Legea intră în vigoare!
  • Exit mobile version