Cauta

Cum ne afecteaza sanatatea produsele modificate genetic?

Consumul alimentelor ce contin gene provenind de la plante, insecte, pesti si animale pot provoca efecte imprevizibile in organism, insuficient studiate. 

In ultimii ani, medicii se confrunta tot mai des cu sindroame alergice noi din cauza cresterii toxicitatii alimentelor. Genele nou inserate pot produce proteine la care unii oameni au alergii. Cele mai frecvente alergii sunt fata de lapte, oua, peste, soia, cereale.
Problema majora este aceea ca nici la nivelul Uniunii Europene si nici la nivel national, statele membre, inclusiv România, nu accepta solutia de a informa corect cumparatorii, care ar trebui sa cunoasca faptul ca produsele pe care le cumpara contin, de exemplu, carne din animale hranite cu soia imbunatatita genetic.

*Solutia: etichetarea produselor*

Aceasta s-ar putea face foarte simplu prin etichetarea alimentelor pe care le gasim pe rafturile magazinelor, dându-ne posibilitatea de a cumpara in cunostinta de cauza. Desigur ca produsele care contin elemente modificate genetic sunt cam cu 40% mai ieftine, datorita recoltelor record pe care le obtin de exemplu Argentina si Brazilia, care sunt cele mai mari exportatoare de soia “imbunatatita“, obtinând cantitati de 3 ori mai mari decât tarile care cultiva soia normala, pretul de export fiind si acesta, automat, mult mai mic decât al soiei obisnuite. Deci biotehnologia ne aduce organisme clonate, care au “avantajul “ unor produse mai ieftine si in cantitati mult mai mari decât cele traditionale. In conditiile in care populatia lumii va ajunge la 9,5 miliarde de locuitori, pâna in anul 2075, este oarecum de inteles preocuparea celor care cauta noi solutii pentru acoperirea necesitatilor curente de hrana, dar nu cu pretul de a ne afecta, ireversibil, sanatatea!
Sunt si câteva elemente care ar trebui lamurite foarte bine, cum ar fi decizia Uniunii Europene de a nu accepta cultivarea plantelor modificate genetic pe teritoriul statelor comunitare, dar pe de alta parte se incurajeaza importul de astfel de produse din tarile extracomunitare, care in final ajung hrana a animalelor pe care le mâncam si noi. De asemenea, etichetarea corecta ne-ar da posibilitatea de a alege daca dorim sa mâncam mai mult si mai ieftin, alegând produsele care provin de la animale hranite cu furaje imbunatatie genetic, sau dorim sa mâncam mai putin, dar natural.

Rubrica sustinuta de Dr. Silviu Ionescu

Ultimele stiri

  • Bătaie pe Dani Coman. Două rivale de moarte din Superligă îl vor
  • Șeful anticorupție din arbitraj, arestat pentru trafic internațional de droguri
  • Doi vajnici moldoveni pur-sânge tânjesc după regionalizarea României
  • România, sub ocupație economică. Germania, Franța și SUA controlează totul
  • Sindromul Havana – paranoia Occidentului. Ipoteza „Rușii au făcut-o” nu are probe
  • Întrebarea de 9 trilioane de dolari: cine plătește tranziția ecologică?
  • Accident grav pe DN2: șase persoane rănite/Trei mașini implicate în coliziune
  • Lumini și umbre
  • Șvaițer de Dobrogea
  • Inteligența artificială și generația copy paste
  • Exit mobile version